Logistieke werkomgevingen veiliger dankzij VIL-app

Nieuwe technologieën, zoals o.a. wearables, personendetectie en botspreventie, kunnen de risico’s in de logistieke sector aanzienlijk helpen verminderen. VIL ontwikkelde daarom in het project Safe Warehouse een app.

Trefwoorden: #app, #logistiek, #magazijn, #veiligheid, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - De meest voorkomende risico’s in magazijnen zijn beknellingen, struikelen, vallende ladingen en ongevallen met interne transportmiddelen.

Het aantal ernstige arbeidsongevallen komt in meer dan 70 % van de gevallen voor bij medewerkers die minder dan vijf jaar in dienst zijn. De helft van deze ongevallen gebeuren zelfs tijdens het eerste werkjaar.

De resultaten van het VIL-project Safe Warehouse, waarbij praktijktesten uitgevoerd werden bij Delhaize, Mainfreight en Molenbergnatie, tonen echter aan dat het gebruik van nieuwe technologieën hier verandering in kan brengen.

Deze online app vergelijkt op een overzichtelijke manier de voor- en nadelen van technologische oplossingen die de veiligheid in het magazijn kunnen verhogen.

Deze oplossingen omvatten negen categorieën: automatisatie, bewustwording, botspreventie, flow managementfinaal, handling ondersteuning, dynamische signalisatie, wearables, personendetectie en snelheidsreductie.

De resultaten toonden aan dat zowel de veiligheid als het veiligheidsgevoel sterk toenemen door de inzet van deze technologische oplossingen.

Afhankelijk van het gekozen systeem varieert de kostprijs, maar het mag daarbij geen excuus zijn dat omwille van het prijskaartje veiligheid op de werkvloer onder de mat geveegd wordt.

De deelnemers aan dit projectdeelnemers waren Atlas Copco, Barry Callebaut, Delhaize, Eutraco, Gheys, H.Essers, Logflow, Lopos, Mainfreight, Molenbergnatie, Visual Safety en Motrac. imec trad op als projectpartner.