Belgische werkgevers plannen trager aanwervingstempo

De Nettotewerkstellingsprognose daalt met 10 procentpunten ten opzichte van het vorige kwartaal maar blijft met +23% nog positief, wat aangeeft dat een meerderheid van de werkgevers van plan is om in de komende drie maanden nieuwe banen te creëren.

Trefwoorden: #barometer, #ManpowerGroup, #tewerkstelling

Lees verder

HR

( Foto: ManpowerGroup )

ENGINEERINGNET.BE - Volgens de huidige ManpowerGroup Barometer zijn de Belgische werkgevers, ondanks de ongunstige economische context, van plan in de loop van het eerste kwartaal van 2023 personeel te blijven aanwerven.

Volgens de enquête, waarbij eind oktober 510 werkgevers werden bevraagd, is 41% van hen van plan hun personeelsbestand in de loop van de komende drie maanden uit te breiden terwijl 18% van plan is personeel te laten afvloeien. 36% van de bevraagde werkgevers verwacht geen verandering.

Na correctie van de seizoenvariaties bereikt de Nettotewerkstellingsprognose de positieve waarde van +23%. Dat is een forse daling van 10 procentpunten ten opzichte van het vorige kwartaal en van 11 procentpunten in vergelijking met het eerste kwartaal van 2022. De Nettotewerkstellingsprognose daalt voor het derde achtereenvolgende kwartaal..

Sébastien Delfosse, Managing Director van ManpowerGroup BeLux: "Ons onderzoek toont aan dat de gevolgen van een mogelijke wereldwijde recessie en de verslechtering van de economische situatie voelbaar zijn op de arbeidsmarkt, ook al is de vertraging niet zo uitgesproken als verwacht."

"Deze turbulente fase die werkgevers en werknemers moeten zien door te komen, vertaalt zich in extra voorzichtigheid. Hoewel bedrijven nog steeds op zoek zijn naar gekwalificeerd personeel in een context van een tekort aan talent, blijven ze hun uiterste best doen om hun personeelsbestand intact te houden zodat ze klaar zijn zodra het herstel zich aandient."

De werkgevers in de drie gewesten van het land melden positieve wervingsintenties: vrij optimistisch in Brussel (+32%) en voorzichtiger in Vlaanderen (+19%) en in Wallonië (+18%). De tewerkstellingsvooruitzichten dalen in de drie gewesten, zowel ten opzichte van het vorige kwartaal als in vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar, wat wijst op een vertraging van de activiteit op de arbeidsmarkten.

De werkgevers in 8 van de 9 bevraagde sectoren verwachten dat er tegen eind maart nieuwe banen zullen bijkomen. In het segment van de grote ondernemingen (≥ 250 werknemers) verwachten de werkgevers de sterkste vertraging van het wervingstempo.