Ruim 87 miljoen euro voor nieuw AI-programma ROBUST

Het Nederlandse project ROBUST, met onder meer TU Delft, ontwikkelt AI-technologie voor maatschappelijk relevante vraagstukken in de zorg, logistiek, media, voeding en energie.

Trefwoorden: #AI, #artificiële intelligentie, #technologie, #TU Delft

Lees verder

research

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.BE - Onder de ROBUST-paraplu worden 17 nieuwe publiek-private labs opgestart die onderdeel worden van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI), dat daarmee doorgroeit naar 46 labs.

Binnen ICAI staat talent- en kennisontwikkeling in AI-technologie centraal. In het komend jaar zal ROBUST 85 promovendi aantrekken. Na vijf jaar volgt nogmaals een wervingsronde voor 85 promovendi.

‘De nieuwe labs dragen bij aan economische en technologische doelen, en aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties’, zegt hoogleraar en programmaleider Maarten de Rijke van de Universiteit van Amsterdam. ‘Een belangrijke pijler binnen alle projecten is het optimaliseren van betrouwbare AI-systemen voor kwaliteiten als nauwkeurigheid, deugdelijkheid, herhaalbaarheid, veerkracht, uitlegbaarheid en veiligheid.’  

De ROBUST labs brengen het twin-win principe in de praktijk: hechte publiek-private onderzoekssamenwerkingen in AI-technologie die leiden tot open publicaties en tot oplossingen die in de praktijk gevalideerd zijn.

‘We toetsen onze wetenschappelijke bevindingen binnen de context van bedrijven. Op die manier raakt het onderzoek eerder aan de praktijk en kunnen we inzichten veel beter onderbouwen.' Doel is om kennis en innovaties ook beschikbaar te maken voor Europese beleidsmakers.

Het ASM ICAI-lab, met onder meer de Radboud Universiteit, ontwikkelt bijvoorbeeld geavanceerde machine learning technieken met toepassingen in de halfgeleiderindustrie. De focus van het lab is de ontwikkeling van energie-efficiënte en robuuste intelligente technologie voor duurzame procescontrole.

TU Delft zet zich in voor het ICAI-lab AI for Energy Grids, het ICAI-lab RAIL en het ICAI-lab TROIKA. Deze labs buigen zich over het verbeteren van energieopslagcapaciteit, het verhogen van de totale logistieke spoorwegcapaciteit en over de betrouwbare ontwikkeling van collaboratieve kennisstructuren, waarmee wordt bijgedragen aan accuratere beslissingen.

ROBUST verenigt 17 kennisinstellingen, 19 meefinancierende industriële partners en 15 maatschappelijke organisaties vanuit heel Nederland.