Buitenlandse bedrijven investeren recordbedrag en zorgen voor jobcreatie in Vlaanderen

In 2022 investeerden buitenlandse bedrijven het recordbedrag van 5,26 miljard euro in Vlaanderen. Er was een instroom van 278 nieuwe investeringsprojecten, die goed waren voor 6.540 extra jobs in Vlaanderen, eveneens het hoogste aantal ooit.

Trefwoorden: #invest, #investeren, #job, #Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Plug )

ENGINEERINGNET.BE - Deze cijfers maakte Vlaams minister-president Jan Jambon net voor zijn vertrek naar het World Economic Forum in Davos bekend op basis van resultaten van Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaamse agentschap dat buitenlandse investeerders aantrekt en begeleidt.

Uit dat rapport vallen 3 trends op:

  1. Vlaanderen trekt buitenlandse investeringen aan in strategische sectoren. Zo dragen verschillende farma- en chemieprojecten bij tot het nieuwe investeringsrecord. Dat ligt iets hoger dan het vorige record (5,20 miljard euro) uit 2019, net vóór de coronacrisis.
  2. Buitenlandse investeringen die inspelen op klimaattechnologie en de energietransitie, zijn in opmars in Vlaanderen. In 2022 waren ze goed voor een bedrag van 1,64 miljard euro, 960 extra jobs en 23 projecten.
  3. Innovatie is nog steeds hét handelsmerk van Vlaanderen. Het aandeel buitenlandse investeringen in Onderzoek & Ontwikkeling (O&O) is met 1 op de 5 projecten en 1 op de 4 extra jobs historisch hoog.

De ranglijst van topinvesteerders bevat veel bekende gezichten. Zo versterken bedrijven uit de VS hun traditionele koppositie en herbevestigen onze buurlanden hun reputatie als trouwe investeerders. Het aantal projecten uit het VK is in 2022 wel ruim gehalveerd tegenover een jaar eerder.

Verder in de rangschikking staan bedrijven uit Japan en China. De top 10 wordt vervolledigd door bedrijven uit Zweden, Canada en nieuwkomer Noorwegen (op een gedeelde negende plaats) en Zwitserland.

Het Vlaamse innovatielandschap is een belangrijke troef die buitenlandse bedrijven overtuigt in Vlaanderen te investeren. Het aandeel investeringen in Onderzoek & Ontwikkeling (O&O) is ongezien hoog: goed voor bijna 1 op de 5 projecten in 2022.

Ook de directe tewerkstelling (1.599 jobs) die daaruit voortvloeit, lag nooit eerder zo hoog. Bijna 1 op de 4 extra banen uit buitenlandse investeringen in Vlaanderen heeft te maken met innovatie. 

Andere belangrijke activiteiten waarvoor buitenlandse ondernemingen voor Vlaanderen kiezen, zijn sales en marketing, logistiek en productie.

Op de foto één van de investeringen: Plug bouwt Europa’s op één na grootste waterstoffabriek in Antwerpen.