CERN rondt civiel voorwerk af voor tienmaal intensere LHC-versneller

De High Luminosity Large Hadron Collider (HL-LHC) zal tot tienmaal meer protonbotsingen per seconde leveren, waardoor deeltjesprocessen veel preciezer kunnen worden bestudeerd.

Trefwoorden: #CERN, #deeltjes, #fysica, #LHC

Lees verder

Nieuws

( Foto: CERN )

ENGINEERINGNET.BE - De HL-LHC is voor CERN dit decennium het belangrijkste project, en een van de hoogste prioriteiten in de Europese strategie voor deeltjesfysica uit 2020. De versneller moet in 2029 in gebruik worden genomen.

Daartoe zijn in de 27 kilometer grote LHC-ring verschillende aanpassingen nodig, waarvoor nieuwe ondergrondse ruimtes en gangen zijn aangelegd. De bouw daarvan is nu afgerond.

Nu kunnen nieuwe supergeleidende magneten worden ingebouwd die de bundels dunner zullen maken, en tegelijk ook systemen die deze bundels effectiever laten botsen in de experimenten, de zogeheten crab cavities.

Het werk aan de infrastructuur werd in 2016 goedgekeurd en begon in 2018. Veel apparatuur wordt geplaatst tijdens de volgende meerjarige stop van de LHC na 2026. Bij de ombouw naar de hoge intensiteit zijn 43 instituten in 19 landen betrokken, zowel lidstaten als de VS, Canada, Japan en China.

Via het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) werkt Nederland in drie van de vier grote detectorexperimenten in Genève. Die zullen alle profiteren van de intensere botsingen in de versneller.

Nikhef is intensief betrokken bij aanpassingen aan de detectoren voor de intensere bundels, en ook aan de netwerken die de data-tsunami uit de HL-LHC aankunnen.