• 10/05/2012
  • |     BB

ie-net: werving ingenieurs in Portugal niet zaligmakend

Vereniging van Vlaamse Ingenieurs ie-net waarschuwt voor overdreven optimisme bij werving ingenieurs in het buitenland.

Trefwoorden: #hans romaen, #ie-net, #ingenieur, #kviv, #portugal, #romaen, #vacature, #vik

Lees verder

HR

( Foto: ie-net )

ENGINEERINGNET.BE -- ie-net, de overkoepelende structuur van de ingenieursverenigingen VIK en KVIV, roept op tot waakzaamheid bij het aantrekken van buitenlandse ingenieurs.

De aanleiding voor deze waarschuwing is de missie naar Portugal om daar ingenieurs warm te maken om in België te komen werken.

Ie-net stelt in een persbericht dat zulke acties het tekort aan technische mensen op korte termijn kan terugdringen, maar dat Belgische bedrijven meer gebaat zijn bij een structurele aanpak in eigen land.

Woordvoerder Hans Romaen: "Een zelfde inspanning zou moeten gebeuren om wetenschap, techniek en ingenieursstudies méér bij Belgische jongeren te promoten zodat de instroom jonge ingenieurs toeneemt."

Maar er is meer, aldus Romaen: "De titel van ingenieur heeft in verschillende landen een verschillende betekenis. Het is dus belangrijk goed geïnformeerd te zijn over de effectieve kennis en expertise. Om de samenwerking binnen een bedrijf optimaal te laten verlopen, is het bovendien noodzakelijk rekening te houden met het cultuur- en taalaspect."

"Een grondige introductie in de bedrijfscultuur en in onze maatschappij is onontbeerlijk om op een collegiale manier te kunnen samenwerken aan de realisatie van bedrijfsdoeleinden."

Om ook de Portugese ingenieurs te informeren over de Belgische situatie heeft ie-net alvast zelf ook een specialist ter plaatse afgevaardigd.