• 04/12/2012
  • |     BB

Vlaamse ingenieursvereniging ie-net krijgt (dan toch) VIA-subsidie

ie-net, de gezamenlijke vereniging van VIK en KVIV, ontvangt 175.000 euro van de Vlaamse regering voor zijn studiekeuzeproject 'De wereld aan je voeten!'

Trefwoorden: #agoria, #aso, #essenscia, #ie-net, #Kviv, #studiekeuze, #tso, #wereld aan je voeten

Lees verder

opleidingen

( Foto: Provant )

ENGINEERINGNET.BE -- Jongeren overtuigen te kiezen voor een carrière in techniek, onderzoek en wetenschap, is niet zo eenvoudig. Om – althans voor ons – duistere redenen mist het technische beroep 'charme', en wordt het TSO door veel ouders nog altijd als 'het laatste toevluchtsoord' beschouwd, als hun spruit het in het ASO niet heeft kunnen waarmaken.

Niet alleen de overheid, maar ook zowat alle technologisch georiënteerde organisaties in ons land trachten verandering te brengen in die mentaliteit. Voorbeelden zijn de technologiefederatie Agoria en de chemievereniging essenscia. Zelfs HR-bureaus en -bedrijven trekken via allerhande initiatieven mee aan de kar, naast uiteraard deze website Engineeringnet.be.

Daarom is de aankondiging van de Vlaamse regering dat ze in het kader van VIA (Vlaanderen In Actie) dan toch een betoelaging van 175.000 euro heeft toegekend aan 'ie-net' voor zijn inspanningen om jonge mensen warm te maken voor techniek, een hart onder de riem.

Voor wie ie-net niet kent: ie-net overkoepelt twee bestaande Vlaamse ingenieursverenigingen, die van de industrieel ingenieurs VIK en die van de burgerlijk ingenieurs KVIV.

Concreet gaat het om een project dat al in 2008 van start ging en dat in het verleden ook financiële steun van de overheid ontving: 'De wereld aan je voeten! Kiezen voor wetenschap, technologie en ondernemen in a global world', bestemd voor leerlingen van de derde graad secundair onderwijs (ASO en TSO) en hun leerkrachten.

“De wereld aan je voeten!” legt contacten tussen scholen en bedrijven, met als doel leerlingen en leerkrachten samen te brengen met professionals die zich dagelijks bezighouden met de allernieuwste ontwikkelingen op vlak van wetenschap, technologie en innovatie.

Een mooi getuigenis van een leerkracht: '"Zelf heb ik 5 jaren stroomgeneratoren getekend en ontworpen. Vanuit deze ervaring vind ik het project 'wereld aan je voeten' een enorme meerwaarde voor de leerlingen en mezelf. De studiekeuze naar het hoger onderwijs en het kiezen van een beroep later wordt door het hele project te doorlopen zichtbaar en tastbaar. Leerlingen proeven eens van wat er hun de komende jaren kan te wachten staan. Het belang van wetenschappen en technologie wordt onderstreept en de interesse aangewakkerd."


RECTIFICATIE
De hier oorspronkelijk gepubliceerde mededeling dat er in 2013 terug een financiële tegemoetkoming voor scholen zou zijn, blijkt bij navraag onjuist. Het gaat om de vergoeding van 1.000 euro die scholen ontvingen wanneer ze met minstens 50 leerlingen het volledige traject doorliepen. Die vergoeding is intussen afgeschaft en dat blijft naar verluidt ook zo. 'De subsidie van 175.000 euro, die we van de Vlaamse overheid nu ontvangen, is om de werkingskost te dekken van het project', aldus ie-net in een reactie.