• 10/05/2012
  • |     BB

Rood zand als kunstproject op strand Maasvlakte 2

Het Brits-Duitse kunstenaarsduo HeHe realiseert eind mei 2012 een kleurrijk kunstproject op het strand van Maasvlakte 2 in Rotterdam.

Trefwoorden: #hehe, #Heiko Hansen, #Helen Evans, #maasvlakte, #Portscapes

Lees verder

Nieuws

( Foto: Havenbedrijf Rotterdam )

ENGINEERINGNET.NL -- De kunstenaars Helen Evans en Heiko Hansen (samen HeHe) wonen in Parijs en hebben sinds de start van hun samenwerking in 1999 door heel Europa kunstprojecten uitgevoerd.

Ze realiseren vaak projecten waardoor een vertrouwde situatie een heel andere lading krijgt. Tegelijkertijd is hun werk ook poëtisch en humoristisch.

HeHe: “Wij waren verbaasd dat terwijl Maasvlakte 2 volledig door de mens is aangelegd, het strand en de duinen zo natuurlijk lijken. Alsof ze er altijd zijn geweest. Wij wilden dit spanningsveld tussen natuur en menselijk ingrijpen accentueren."

"Dat doen we door een laagje rood zand op het strand aan te brengen. Het doet heel onnatuurlijk aan. Sommige bezoekers zullen het associëren met een marslandschap of met vervuiling en gevaar, maar het is tegelijkertijd door de kleur heel mooi. Normaal lijkt het strand heel natuurlijk en voel je je als bezoeker juist onnatuurlijk. Waarschijnlijk wordt dat gevoel straks omgedraaid.”

De 75 ton rood zand, zo’n 50 kuub, ligt iets ten zuiden van de meest zuidelijke strandopgang van het nieuwe recreatiestrand op Maasvlakte 2.

Dat strand is vanaf zaterdag 26 mei open voor het publiek. Het project is vanaf dat moment zichtbaar en te bezoeken.

Het ligt een paar honderd meter zuidelijk van de eerste strandopgang. Bezoekers kunnen er gewoon naar toe lopen. Ook is het goed te zien vanaf de Noordzeeboulevard, oftewel de Slufterdijk.


ACHTERGROND
RODUIN van HeHe is onderdeel van Portscapes 2, een reeks kunstprojecten in het kader van de aanleg van Maasvlakte 2. De eerste editie van Portscapes vond plaats in 2009. De projecten, uitmondend in een tentoonstelling in Museum Boijnmans Van Beuningen, verkenden kunstenaars toen de geologie, cultuurhistorie en ecologie van Maasvlakte 2.

Voor Portscapes 2 hebben vier kunstenaars de opdracht gekregen een kunstwerk te maken. Vrijwel tegelijk met het werk van HeHe wordt een werk van de Rotterdamse kunstenaar-architect Jan Konings in gebruik genomen. Het zijn monumentale trappen die bezoekers van het parkeerterrein over de duinen naar het recreatiestrand brengen.