• 10/05/2012

Derbigum bouwt grootste fotovoltaïsche installatie van Wallonië

Grootste fotovoltaïsche installatie in Wallonië genereert jaarlijks voldoende elektriciteit om 115 woningen van stroom te voorzien.

Trefwoorden: #derbigum, #pv, #wallonië

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- In maart 2012 installeerde Derbigum 1.728 zonnepanelen op het platte dak van het nieuwe shoppingcentrum ‘Shopping Nivelles’. Met de installatie kan jaarlijks voldoende elektriciteit worden gegenereerd om 115 woningen van stroom te voorzien (zo’n 405.000 kWh/jaar).

Vanaf de vroegste ontwerpfasen werden in de constructie van het shoppingcentrum alle belangrijke elementen geïntegreerd om het gebouw zo milieuvriendelijk mogelijk te maken: een duurzaam bouwplaatsbeheer, de installatie van zonnepanelen, en energie- en waterbesparende maatregelen. Het shoppingcentrum kreeg in 2011 voor de milieuprestaties van zijn gebouw dan ook het BREEAM-certificaat ‘Very Good’.

Onder de zonnepanelen van het shoppingcentrum plaatste Derbigum 13.000 m² van een in eigen huis ontwikkelde dichtingslaag op basis van een zeer sterk reflecterend copolymeer bitumen. Doordat het de zonnestralen weerkaatst, verlaagt het de temperatuur op het dakoppervlak aanzienlijk en dus ook de binnentemperatuur in het gebouw. Dit verhoogt de doeltreffendheid van het fotovoltaïsche systeem, dankzij de weerkaatsing van het licht door het witte dak.

Derbigum zette nog een andere, eigen product in als bitumineuze onderlaag.

Volgens Derbigum “krijgt het dak door de combinatie van beide de meest milieuvriendelijke dubbele bitumenlaag die op de markt verkrijgbaar is.”


(KV) (foto Wereldhave Belgium)

ACHTERGROND
Enkele gegevens over de installatie in een notendop:
• Geïnstalleerd vermogen: 500 kWp
• Productie: 405.000 kWh/jaar
• 1.728 zonnepanelen, 290 Wp per eenheid
• Kristallijne panelen 290 Wp
• Duur van de installatie: 18 werkdagen