Centraal toegangspunt versnelt digitalisatie in Vlaamse bouwsector

Om deze transformatie te versnellen is op Thor Park in Genk een nieuw platform gelanceerd, EDIH-EBE, waar bedrijven onder meer toegang vinden tot tools die processen automatiseren en digitaliseren, bijvoorbeeld via een digital twin.

Trefwoorden: #bouw, #centraal, #digitaal

Lees verder

Nieuws

( Foto: EnergyVille )

ENGINEERINGNET.BE - Het gebruik van geavanceerde digitale technologieën is essentieel om producten, processen en diensten te verbeteren en de energie-efficiëntie van de bouw en renovatie van gebouwen en wijken te versnellen.

Dit heeft op termijn een belangrijke impact op het energieverbruik van het Vlaamse woningenbestand en om het gebruiksgemak van nieuwe technieken voor bewoners te vergroten.

De EDIH-EBE, ofwel European Digital Innovation Hub Energy in the Built Environment, biedt daarom diensten aan die de digitale kennis en vaardigheden van Vlaamse organisaties verhogen waardoor ze een competitieve voorsprong krijgen. De focus ligt hierbij op het kruispunt tussen bouw, energie en ICT.

Deze ‘onestophub’ brengt verschillende actoren uit de bouw- en energiesector samen en zorgt voor een maximale kruisbestuiving tussen deze partners.

Het resultaat is een efficiënte dienstverlening via:

  • Opleidingen, cursussen, arbeidsbemiddeling en stages.
  • Advies op maat.
  • Testen, experimenteren en valideren in kleine demonstraties in digitale, fysieke en living labs.
  • Expertpanels voor bespreking en advies.
  • Ondersteuning bij het vinden van investeringen.
  • Evenementen die het ecosysteem samenbrengen met een focus op innovaties.
  • Internationale samenwerking.

Veel van deze diensten zijn gratis toegankelijk of kennen interessante voorwaarden, dankzij steun vanuit het Digital Europe Programme en co-financiers, zoals provincie Limburg, stad Genk, Limburgs klimaatbedrijf Nuhma en MyCSN.

Via deze hub kunnen bedrijven toegang vinden tot tools die processen automatiseren en digitaliseren, bijvoorbeeld via een digital twin. Hierdoor kan advies betrouwbaarder, betaalbaarder en toegankelijker gemaakt worden.

In de EDIH-EBE krijgt een bedrijf bijvoorbeeld toegang tot virtuele labo’s waar ze, met ondersteuning van experts, nieuwe energiebeheersystemen kunnen testen die bijvoorbeeld zonnepanelen, een thuisbatterij, een warmtepomp en eventueel een elektrische wagen efficiënter laten samenwerken.

Partners zijn EnergyVille (KU Leuven, VITO, imec en UHasselt), T2-campus in samenwerking met SyntraPXL en VDAB, Flux50, Embuild Vlaanderen in samenwerking met Techlink, Embuild Limburg en POM Limburg.