Besix test waterstofgenerator op bouwwerf

Besix Environment installeerde een waterstofgenerator op een site in Sint-Pieters-Leeuw voor een testperiode van vier weken. De generator bestaat uit een brandstofcel en een interne batterij, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 110 kVA.

Trefwoorden: #bouw, #energie, #groen, #transitie, #vervuiling, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Besix )

ENGINEERINGNET.BE - Met deze test wou het bedrijf bekijken in welke mate een waterstofgenerator in combinatie met een batterij op een stille en niet-vervuilende manier aan de vraag naar elektriciteit kan voldoen in de specifieke context van een bouwplaats.

De waterstofgenerator werd daarom aangesloten op de grootste torenkraan van de werf. Die torenkraan heeft een onmiddellijk piekverbruik tot 70 KW, waardoor deze torenkraan representatief is voor het verbruik van een kraan op een gemiddelde werf.

François Campus, Senior Plant Manager bij Besix. “De resultaten van deze 4 weken durende test zullen onze dienst Materiaalbeheer en meer in het algemeen onze werven helpen om de juiste keuzes te maken tijdens onze energietransitie.”

Tal van parameters werden geëvalueerd tijdens de vier weken durende testperiode, zoals de betrouwbaarheid van de leverancier, de veiligheid van de installatie, de opleiding van de werknemers, de duurzaamheid van het vervoer, de leveringszekerheid van de groene waterstof, enz.

ACHTERGROND
Groene waterstof is een gas dat voornamelijk wordt geproduceerd door het proces van elektrolyse van water met behulp van hernieuwbare energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie, en is dus niet vervuilend.

De opgeslagen waterstof (in cilinders onder druk) wordt vervolgens gebruikt om een brandstofcel aan te drijven die de waterstof (en de lucht) omzet in elektriciteit (en water). Die elektriciteit drijft op haar beurt een elektrische motor aan die gekoppeld is aan een batterij.