Digitale technologieën onmisbaar voor duurzaam en efficiënt energie-ecosysteem

DigitalEurope, de Europese zusterorganisatie van Agoria voor digitaal, heeft een rapport gepubliceerd met de titel "Digitalisation as a key enabler for a resilient and sustainable energy ecosystem". Dit toont het belang van digitaal aan.

Trefwoorden: #Agoria, #digitaal, #energie, #transitie

Lees verder

Nieuws

( Foto: lassedesignen - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - In het rapport wordt uiteengezet hoe en waar digitaal ervoor zal zorgen dat de EU beschikt over een veerkrachtig energie-ecosysteem dat:

  • iedere crisis het hoofd kan bieden;
  • vorm zal geven aan haar vermogen om onafhankelijk te zijn van buitenlandse spelers;
  • de shift naar hernieuwbare energiebronnen zal maken;
  • de veiligheid zal vergroten; 
  • de positie van de EU als koploper en pionier zal verzekeren waardoor ze concurrerend kan blijven op internationaal niveau en zelfs kan uitgroeien tot mondiale energiekampioen.

Digitaal kan de EU helpen haar energieafhankelijkheid te verkleinen en de uitrol van hernieuwbare energie te versnellen, de energie-efficiëntie te verbeteren en Europese consumenten en ondernemingen helpen te besparen.

DigitalEurope heeft samen met de voornaamste stakeholders vier belangrijke versnellende factoren geïdentificeerd waarop de EU zich moet concentreren om de digitale transformatie van de energiesector echt vooruit te helpen:

  • samenwerking op het vlak van data (om de toegang tot en het gebruik van duurzaamheidsdata te verbeteren),
  • groene netwerkinfrastructuur (om de connectiviteit te boosten),
  • investeringen (om R&D en innovatie m.b.t. groene technologie te stimuleren),
  • faciliterende regelgeving (om synergieën tussen digitaal en groen beleid tot stand te brengen).

In het rapport zijn ook vijftien casestudy's opgenomen waarin de bijdrage van technologie en van de digitale industrie wordt geschetst om de energiesector efficiënter, veerkrachtiger en groener te maken.

Eén van die interessante casestudy's is van het Belgische bedrijf Haulogy (AI-gebaseerde tool om de energiekosten van industriële processen te verlagen).

Agoria heeft meegewerkt aan deze publicatie. Het rapport versterkt de conclusie van de studie van Agoria en Accenture "Digital4Climate" die vorig jaar werd gepubliceerd.