Elia kiest DEME en Jan De Nul voor bouw eerste energie-eiland

Het consortium TM EDISON met DEME en Jan De Nul heeft de aanbesteding gewonnen voor de bouw van ’s werelds eerste kunstmatige energie-eiland. De funderingswerken voor het Prinses Elisabeth Eiland starten begin 2024 en zullen 2,5 jaar duren.

Trefwoorden: #DEME, #eiland, #Elia, #energie, #hoogspanning, #Jan De Nul

Lees verder

Nieuws

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - De aanbestedingsprocedure voor het eiland startte in januari 2022. Elia ontving meerdere offertes uit binnen- en buitenland.

Op basis van vastgelegde criteria kwam het Belgische consortium TM EDISON als winnaar uit de bus. Elementen zoals de technische kwaliteit, commerciële en contractuele voorwaarden gaven de doorslag. Ook de aandacht voor veiligheid heeft een bepalende rol gespeeld.

​Het Prinses Elisabeth Eiland wordt het eerste kunstmatige energie-eiland ter wereld dat zowel gelijkstroom (HVDC) als wisselstroom (HVAC) combineert. De hoogspanningsinfrastructuur op het eiland zal de exportkabels van de windparken van de Prinses Elisabeth-zone bundelen en wordt tegelijk een hub voor toekomstige interconnectoren met Groot-Brittannië (Nautilus) en Denemarken (TritonLink).

Het gaat om zogenaamde hybride interconnectoren die een dubbele functie hebben en dus efficiënter zijn. Ze zorgen niet alleen voor stroomuitwisseling tussen landen, maar zijn ook verbonden met gigantische offshore windparken in de Noordzee die ons land op termijn van grote volumes hernieuwbare energie voorzien.

​Het energie-eiland komt op ongeveer 45 kilometer voor de kust en zal boven de waterlijn ongeveer 12 hectare groot zijn. Dat zijn zo’n 24 voetbalvelden. De oppervlakte voorzien voor de installatie van de elektrische infrastructuur is ongeveer 6 hectare.

De bouw van het eiland start begin 2024 en duurt tot augustus 2026. In 2024 en 2025 worden de caissons gebouwd en geïnstalleerd. Daarna wordt het eiland opgespoten en klaargemaakt voor de bouw van de elektrische infrastructuur.