SCK CEN zoekt met 3 partners innovatieve ontmantelingsoplossingen

Om de massa aan materialen afkomstig van de ontmanteling van Belgische kerncentrales zoveel mogelijk te hergebruiken of te recycleren en het resterende radioactieve afval veilig te bergen, moet de kennis en de technologieën verbeterd worden.

Trefwoorden: #kernafval, #kerncentrale, #SCK CEN

Lees verder

Nieuws

( Foto: SCK CEN )

ENGINEERINGNET.BE - De ontmanteling van de Belgische kerncentrales omvat de verwijdering van vijf kernreactoren tot en met het vrijgeven van de volledige sites.

Dat betekent ook komaf maken met het al gestockeerde radioactief afval én tonnen nieuwe materiaalstromen en dat zo veilig, zo duurzaam en zo kostenefficiënt mogelijk.

Het pionierswerk van SCK CEN bij de ontmanteling van onderzoeksreactor BR3 leverde reeds expertise en kennis op van onschatbare waarde.

In het Anubis-project en met steun van de Europese Unie bundelt SCK CEN de krachten met verschillende industriële spelers. Drie afzonderlijke samenwerkingen staan vandaag al in de startblokken.

  1. Mirion, toonaangevend in de ontwikkeling, productie en distributie van apparatuur en diensten voor het meten van ioniserende straling, zal met SCK CEN samenwerken in de toekomstige MaT-innovatiehub. Daar installeren de partners een geoptimaliseerd meetsysteem voor het karakteriseren van radioactief afval dat in grote volumecontainers is verpakt.
     
  2. Ludlum fabriceert en distribueert instrumenten voor het meten van straling op het gebied van besmetting en vrijgave. Ludlum en SCK CEN werken samen aan een optimalisatie die zal zorgen voor een nog nauwkeurigere karakterisering. Dat is cruciaal om de hoeveelheid materialen - die onder de Belgische wet (on)voorwaardelijk vrijkomen - op een veilige manier te verhogen.
     
  3. DSi is gespecialiseerd in de ontwikkeling en verkoop van radiologische detectieapparatuur. Een spin-off van DSi, SYSCADE, werd onlangs opgericht voor de verdere ontwikkeling en promotie van mobiele oplossingen voor de radiologische karakterisatie van historisch ongekend en ongeconditioneerd afval in vaten van 200 liter. Samen met SCK CEN wil DSi de radiologische nauwkeurigheid en betrouwbaarheid verbeteren door resultaten van gammaspectrometrie en 3D-dichtheidsverdelingen verkregen door röntgentomografie en machine learning.

Klik hier voor meer informatie over het Anubis-project