Belg wordt nieuwe voorzitter van International Electrotechnical Commission

Jo Cops is verkozen tot voorzitter van de Internationale Elektrotechnische Commissie (IEC). Deze organisatie, met hoofdzetel in Zwitserland, definieert technologiestandaarden en certificaten voor elektrische en elektronische componenten en apparatuur.

Trefwoorden: #certificaten, #Jo Cops, #Niko, #standaarden

Lees verder

HR

( Foto: IEC )

ENGINEERINGNET.BE - Vanaf 28 december 2024 hebben we in Europa geen tien verschillende kabels meer nodig om onze mobiele telefoons, tablets, hoofdtelefoons of spelconsoles op te kunnen laden. Dat we aan één type connector genoeg zullen hebben, is mede te danken aan IEC.

Het is slechts één van de meer dan 10.000 IEC-normen die de organisatie ontwikkelt. Het belang van de organisatie en het werk van haar 20.000 experten in meer dan 170 landen neemt alleen maar toe onder de exponentiële groei van initiatieven als smart cities, Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence (AI), Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR).

Duurzaam energiegebruik staat hoog op de agenda van IEC en haar nieuwe voorzitter Jo Cops, die deze job zal combineren met zijn job bij Niko. Hij kijkt daarbij naar de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie voor de productie van elektriciteit, om zo de CO2-uitstoot te verminderen.

Ook bij opslag en transport kan er nog efficiënter met energie omgegaan worden. Vanuit IEC wil hij daarom sterk inzetten op normen die duurzame processen stimuleren en energie-efficiëntie bevorderen.