• 14/05/2012

Plastic zonnecellen méér renderend dan deze uit silicium?

‘Next Generation’ plastic zonnecellen zouden rendement van ruim 20 % halen.

Trefwoorden: #next generation zonnecellen, #silicum, #zonnecellen

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL -- Plastic zonnecellen kunnen net zo’n hoog rendement halen als ‘klassieke’ zonnecellen van silicium.

Aan de hand van theoretische modellen hebben onderzoekers aan Rijksuniversiteit Groningen, samen met een collega van de Universiteit van Denver, laten zien welke wegen naar deze ‘Next Generation’ plastic zonnecellen kunnen leiden. Zij publiceerden de resultaten op 9 mei online in het tijdschrift Advanced Energy Materials.

Plastic zonnecellen hebben een paar belangrijke voordelen boven gewone zonnecellen van silicium. Ze zijn goedkoop te maken uit eenvoudige grondstoffen, licht en flexibel en dus te verwerken in bijvoorbeeld kleding of rugzakken. Maar waar de gangbare zonnepanelen zo’n vijftien tot twintig procent van het zonlicht in energie omzetten, blijven plastic zonnecellen nu nog ruim onder de tien procent steken.

Hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen prof. dr. Kees Hummelen, een van de pioniers van de plastic zonnecel: “Er heerst een soort minderwaardigheidsgevoel onder wetenschappers die aan plastic zonnecellen werken. Ze denken dat hun zonnecellen nooit zo goed worden als die van silicium.”

De berekeningen laten dus zien dat een plastic zonnecel met een rendement van meer dan twintig procent goed mogelijk is. “Het betekent dat ze zelfs beter kunnen worden dan silicium zonnecellen”, lacht Hummelen.


(KV)

foto: Matthew Roth: Een bushokje in San Francisco met een dak van plastic zonnecellen