Tandwielkast met spline, multispie, DIN5480 uitgaande as

In de praktijk zijn er 3 belangrijke voordelen van een Spline vertanding, maar het is soms lastig kiezen. Daarom leggen we uit hoe de DIN5480 norm werkt en hoe je dus gemakkelijke de juiste tandwielkast of rondsel selecteert voor jouw toepassing.

Trefwoorden: #Apex, #tandwielkast

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Apex Dynamics )

ENGINEERINGNET.BE - Een as welke is voorzien van een Spline vertanding heet ook wel Multispie, DIN5480 of evolvente- of involute as. Veel verschillende namen voor een as welke voorzien is van een speciaal soort vertanding waar bijvoorbeeld een rondsel met gelijke vertanding geschoven kan worden.

3 voordelen van spline vertanding bij een tandwielkast
Het voordeel van Spline-vertanding ten opzichte van een spiebaanverbinding is dat het spelingsarmer is, dat er veel meer koppel overgebracht kan worden en dat je kleiner kunt bouwen omdat de tandhoogte van een spline-as lager is dan de hoogte van een spiebaan.

DIN5480 en de uitgaande as
DIN5480 is een Duitse norm waardoor we tandwielkasten en rondsels bijvoorbeeld omschrijven als W32 x 1.25 x 30 x 24 x 6. Hiermee wordt de volledige spline-as technisch beschreven. Een N32-1,25-30-24-6 kan dus over een W32-1,25-30-24-6 geschoven worden. In deze illustratie zetten we dat uiteen:

De W staat voor “Welle”, wat as betekent, de N voor “Nabe”, wat naaf betekent. De drukhoek is bij DIN5480 altijd 30 graden en is eigenlijk overbodig. De tolerantie (hier 6) vertegenwoordigt de “tolerantieklasse” van de spline. Deze variëren van 5 tot 12. Lagere getallen hebben een kleiner of strakker tolerantiebereik.

DIN 5480 is gebaseerd op referentiediameters die onafhankelijk zijn van de module. Spline vertanding volgens ANSI B92.2M en ISO 4156 zijn niet uitwisselbaar met splines beschreven in de DIN 5480 normenreeks.

DIN5480 maakt gebruik van verschillende klassen en uitvoeringen, waarbij Apex Dynamics alleen de nauwkeurigste hanteert bij zijn tandwielkasten met Spline.

Tandwielkast met spline vertanding kopen
Van onze tandwielkasten kunnen de volledige series AB/ABR, AF/AFR, AFH/AFHK en AFX/AFXR, maar ook de hypoïde K-serie met een Spline uitgaande as geleverd worden. Bij de rondsels is de gehele D-serie, zowel recht- als schuinvertand, uitgevoerd met een spline-vertanding.

Wil je meer weten over een uitgaande as met een Spline vertanding of wil je weten wat wij zouden adviseren bij jouw toepassing? Neem dan contact op met Apex Dynamics en we komen snel - vaak nog dezelfde dag - bij jou terug met een antwoord.