Veolia en Recyc-Matelas Europe verwerken tot 50% van versleten matrassen

Milieubedrijf Veolia en Recyc-Matelas Europe (RME) hebben een totaaloplossing voor de recyclage van matrassen ontwikkeld die tot 500.000 matrassen per jaar kan verwerken en biedt op die manier een volledige recyclagekringloop voor matrassen.

Trefwoorden: #hergebruik, #matras, #recycleren, #Veolia

Lees verder

Techniek

( Foto: celiafoto - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - In België worden jaarlijks ongeveer een miljoen matrassen weggegooid. Tot voor kort werden ze verbrand om er energie uit te winnen. Toch zijn de meeste onderdelen van een matras recycleerbaar.

Matrassen recycleren is sinds 2021 geleidelijk verplicht gemaakt in België. Veolia en RME waren op deze wetgeving voorbereid en verankerden zich als pioniers in de recyclage van versleten matrassen met hun unit Recyc Mattress Belgium. Deze ontmantelingseenheid is sinds 2015 gevestigd in Sombreffe.

Om matrassen efficiënt in te zamelen, ontwikkelde Veolia innovatieve, gepatenteerde boxen, waarin de matrassen gemakkelijk gestapeld kunnen worden. Deze boxen houden de matrassen schoon en droog, wat het recyclagerendement verhoogt.

Daarenboven vereenvoudigen ze het transport van de matrassen van het containerpark, het ziekenhuis of de beddenwinkel naar de ontmantelingseenheid in Sombreffe.

Die eenheid gebruikt sinds april 2022 een geautomatiseerd en ergonomisch sorteerproces, waardoor ze tot 500.000 matrassen per jaar kan verwerken. Dankzij dit geautomatiseerde proces, dat uniek is in België, kunnen alle primaire grondstoffen van de matrassen worden gerecycleerd of teruggewonnen.

De verschillende gewonnen materialen uit de matrassen (polyurethaanschuim, latex, veren, textiel) worden verpakt en vervolgens via RME verzonden naar voornamelijk Belgische partners.

Zo krijgen ze als grondstof een nieuw leven in andere sectoren (isolatiemateriaal, turnmatten, vulling voor autostoelen enz.). Wat niet gerecycleerd kan worden (textiel), wordt energetisch gevaloriseerd tot elektriciteit die aan het Belgische net wordt geleverd.