Eerste waterstof dual fuel straddle carrier voor Antwerpse haven

Antwerp Terminal Services (ATS), een joint venture tussen MSC PSA Europe Terminal (MPET) en PSA Antwerp (PSAA), lanceerde voor het eerst een ‘H2 dual fuel’ straddle carrier ontwikkeld door het cleantech bedrijf CMB.TECH.

Trefwoorden: #CMB.TECH, #dual fuel, #haven, #waterstof

Lees verder

Techniek

( Foto: CMB.TECH - ATS )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe machine, die gebruikt wordt om containers in de haven te vervoeren, wordt aangedreven door een mengeling van waterstof en diesel en maakt gebruik van H2 dual fuel technologie.

Die technologie werd ontwikkeld door CMB.TECH en met de ondersteuning van ATS verwerkt in een bestaande straddle carrier. De straddle carrier kan een belangrijke rol spelen bij de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in containerterminals.

De dual fuel technologie kan tot 70% van het dieselverbruik van nieuwe straddle carriers vervangen door waterstof. Het uiteindelijke doel is om de machines 100% door waterstof aan te drijven.

Na een ontwerp- en ontwikkelingsfase van 24 maanden gaan de partners nu de prestaties van de dual fuel straddle carrier testen op de Noordzee Terminal van PSAA in commerciële operaties.

Tijdens dit proces zullen de partners niet alleen evalueren hoe ze het voertuigontwerp kunnen verbeteren, ze zullen ook andere belangrijke factoren onderzoeken die nodig zijn om deze nieuwe technologie verder uit te bouwen. Bijvoorbeeld hoe de levering en opslag van waterstof zal gebeuren voor de hele vloot.

PIONEERS, een project gefinancierd door de EU en gecoördineerd door de Port of Antwerp-Bruges, ondersteunt deze volgende fase.