Eerste supermicrochirurgie met behulp van robot succesvol uitgevoerd

Het UZ Brussel maakt als eerste ziekenhuis in de Benelux gebruik van een robot voor micro- en supermicrochirurgie voor onder meer lymfoedeembehandeling via een lymfo-veneuze bypass.

Trefwoorden: #operatie, #robot, #UZ Brussel

Lees verder

Nieuws

( Foto: UZ Brussel )

ENGINEERINGNET.BE - Deze vormen van ingrepen, bijvoorbeeld aan de allerkleinste bloedvaten, vragen een extreme nauwkeurigheid.

De nieuwe robot laat toe om de handbewegingen van de chirurg 20 keer te verkleinen en zo zelfs minimale trillingen van de hand van de chirurg weg te filteren. Dit betekent dat de chirurg nog nauwkeuriger kan werken, met minder risico op schade aan de weefsels en een sneller herstel voor patiënten tot gevolgd.

De robot voor microchirurgie zal specifiek dienen voor supermicrochirurgie of andere complexe plastische en reconstructieve ingrepen. De chirurgen gebruiken de procedure bijvoorbeeld bij lymfoedeem en borstkankerpatiënten waarbij de chirurg de fijnste anatomische structuren zoals bloedvaten, zenuwen of lymfevaten met een diameter van vaak minder dan 0,8 millimeter opnieuw met elkaar moet verbinden.

Het Symani-systeem beschikt over heel nauwkeurige robotarmen en is gekoppeld aan een chirurgische microscoop. Tijdens de operatie volgt de robot de bewegingen van de arts en voert die tot 20 keer meer nauwkeurigheid uit met behulp van micro-instrumenten.

Dankzij het robotisch Symani-systeem, heeft het plastische en reconstructieve team van het UZ Brussel, onder leiding van diensthoofd Plastische heelkunde professor Moustapha Hamdi en verantwoordelijke van de Lymfekliniek professor Alexandru Nistor, de eerste lymfoveneuze bypass uitgevoerd bij een patiënte met een lymfoedeem na borstkanker aan de arm. De diameters van de geopereerde vaten waren 0,4 mm.

Verder wetenschappelijk onderzoek is opgestart om de mogelijkheden van deze robot voor supermicrochirurgie op te volgen. Het UZ Brussel neemt hierdoor een belangrijke leiderschapsrol in voor dit globaal, innovatief onderzoek.

Prof. dr. Hamdi: “Deze technologie is een belangrijke stap voor de evolutie van supermicrochirurgie met als doelstelling om meer patiënten te kunnen helpen door betere, verfijnde en betrouwbare technieken.”