2,5 miljoen euro voor onderzoek baanbrekende behandeltechniek van kanker

Dankzij FLASH-bestraling hoeft een patiënt slechts 1 keer bestraald te worden, in plaats van enkele tientallen keren. UZ Brussel gaat binnen 1 jaar deze nieuwe behandeling mogelijk maken in België.

Trefwoorden: #behandeling, #kanker, #onderzoek, #scanner, #subsidie, #UZ Brussel

Lees verder

Nieuws

( Foto: UZ Brussel )

ENGINEERINGNET.BE - “Traditionele radiotherapie vereist over het algemeen een veelvoud aan bestralingssessies", aldus prof. dr. Mark De Ridder, diensthoofd Radiotherapie van UZ Brussel.

"Door de nieuwe FLASH-techniek, die straling levert bij ultrahoge dosisnelheden, kan de patiënt zijn volledige bestralingsdosis krijgen in minder dan één seconde. Dit betekent dat de patiënt sneller aan zijn herstel kan beginnen. Ook leidt dit tot minder bijwerkingen, zoals huidirritatie en darmklachten, en treedt er minder beschadiging op van gezonde weefsels en organen."

Op dit moment gebeurt FLASH-radiotherapie enkel in specifieke onderzoekssituaties. UZBrussel wil nu inzetten op het verder ontwikkelen van de techniek, zodat ze in de praktijk kan gebruikt worden.

Het onderzoeksproject kent drie belangrijke invalshoeken. Eerst dient de nieuwe apparatuur afgesteld en uitgemeten te worden voor klinisch gebruik.

Het gaat hierbij onder meer over het controleren van de extreem hoge dosissnelheden, het berekenen van het behandelingsplan en het zoeken naar de optimale behandelingspositie, liggend of zittend, naargelang de locatie van de tumor.

Daarnaast zal er labo-onderzoek gebeuren naar de effecten van FLASH-radiotherapie op de tumoren en op de omliggende gezonde weefsels. Tot slot is het de bedoeling om deze techniek veilig en effectief toe te passen in klinische omgevingen.

Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de behandeling van patiënten met huidkanker, rectumkanker en sarcomen: tumoren in bijvoorbeeld bindweefsel, onder de huid, in vet- of spierweefsel.

In 2021 zette het UZ Brussel al een stap naar een meer efficiënte bestraling voor patiënten met prostaat- en rectumkanker met de aanschaf van de Linac MRI. Dit toestel maakt het mogelijk om live de tumor te volgen en slechts te bestralen wanneer de tumor zich in een doelgericht bestralingsgebied bevindt.

Hierdoor kunnen tumoren die zich diep in bepaalde organen bevinden en vaak onderhevig zijn aan beweging door andere organen in de omgeving, nauwkeuriger en doelgerichter bestraald worden.

Prof. dr. Thierry Gevaert van UZBrussel: “De vooruitgang in de radiotherapie en de medische beeldvorming zorgt ervoor dat er nauwkeuriger kan gestraald worden dan voorheen, wat de kans op genezen verhoogt en lokaal herval beter onder controle houdt."

"Dankzij de financiële steun van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen zal UZ Brussel in België mee kunnen wedijveren in dit relatief nieuwe onderzoeksdomein, en ook op internationaal vlak nieuwe onderzoekslijnen mogelijk maken binnen kankeronderzoek.”

Partner in het onderzoek is de VUB-groep ‘Research Centre for Digital Medicine’.