Nieuwe stappen voor transitie naar circulaire economie

VITO heeft onder meer in een rapport de sector van herstellingen in kaart gebracht, en een berekeningstool ontwikkeld die een duurzaamheidsscore geeft aan voertuigherstellingen.

Trefwoorden: #circulair, #economie, #repair, #VITO

Lees verder

Nieuws

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Samen met het Europese milieuagentschap heeft VITO in een rapport de sector van herstellingen in kaart gebracht. Daarbij is gekeken hoe het in Europa gesteld is met het aanbod aan herstellingsfaciliteiten in de elektro, het textiel en de meubels.

De conclusie liegt er niet om: de sector staat onder druk. Ondanks de goede intenties van burgers, wordt herstel door veel factoren belemmerd. Als je mensen in de richting van het herstellen van producten wilt duwen, dan moet je er ook voor zorgen dat niet alleen de mogelijkheid bestaat om te herstellen, maar dat die herstelling ook interessant is voor die burger, bijvoorbeeld qua kosten.

De Europese Commissie wil dat de lidstaten inzetten op het matchen van aanbieders en gebruikers. Dat is precies wat eerder al in het Interreg NWE-project Sharepair is gebeurd. In dat project hebben onderzoekers meegewerkt aan digitale tools om herstellingen te bevorderen. De Repair Map is daar een van. Met deze tool kun je zien waar en bij wie in jouw buurt je een herstelling kunt laten uitvoeren.

Een van de tools die verder ontwikkeld werd, is de Eco Repair Score. Te vaak worden auto’s gecatalogeerd als totaal verlies of is een deuk in de deur voldoende om een volledig nieuwe deur te plaatsen. Belangrijkste vraag voor de gebruiker is vaak de kostprijs, maar bij autoreparatie gaat ook om de milieu-impact. Sommige hersteltechnieken zijn milieuvriendelijker dan andere.

Expertisebureau Vonck en VITO hebben daarom de Eco Repair Score ontwikkeld: een berekeningstool die een duurzaamheidsscore van A t/m E geeft aan voertuigherstellingen.

De praktijk leert dat de vakkundige hersteller vaker onderdelen herstelt dan vervangt, omdat hij of zij over de nodige technische vaardigheden beschikt om moeilijke herstellingen volgens de regels van de kunst uit te voeren. Dit maakt de hersteller minder afhankelijk van onregelmatige levertermijnen van nieuwe onderdelen.

De Eco Repair Score is ook een meerwaarde voor leasemaatschappijen en verzekeraars. Zij moeten niet alleen rekening houden met de kostprijs, kwaliteit en service, maar ook met de indirecte milieu-impact van hun verzekeringsactiviteiten. Deze tool stelt hen in staat om de milieu-impact van herstellingen binnen hun volledige portefeuille in beeld te brengen. Die gegevens zijn bruikbaar in hun ESG-rapportering.

Voor overheden is deze score interessant omdat ze hun maatschappelijke doelstellingen met betrekking tot herstel en stimuleren van een meer circulaire economie via de Eco Repair Score kunnen realiseren, door beleid uit te stippelen dat de milieu-impact van voertuigherstellingen verder verlaagt.