Grensoverschrijdende samenwerking levert CO2-reductie op

CrossRoads2 Sustainable Energy gaf in de periode 2020-2023 kmo- en mkb-bedrijven aan beide zijden van de Vlaams-Nederlandse grens de kans om te investeren in toonaangevende innovaties rond duurzame energie, energie-efficiëntie en hernieuwbare energie.

Trefwoorden: #CO2, #duurzaam, #energie, #klimaat, #project

Lees verder

Nieuws

( Foto: VLAIO )

ENGINEERINGNET.BE - Gedurende vier openstellingen konden bedrijven subsidie aanvragen voor innovatieve en technisch haalbare projectideeën gericht op koolstofarme technologieën.

Van de 32 ingediende steunaanvragen kregen uiteindelijk 21 projecten subsidie toegekend voor een totaal bedrag van 2.848.330,28 miljoen euro. Hiermee werden 48 kmo/mkb-bedrijven uit Vlaanderen en Zuid-Nederland ondersteund.

Zowel Vlaanderen als Nederland hebben klimaatambities uitgesproken en doelstellingen geformuleerd. Dit project toont aan dat kennisuitwisseling met de buurlanden loont en dat onze bedrijven heel wat in hun mars hebben om samen de klimaatuitdagingen aan te pakken.

Hogeschool PXL en de Vlaamse kmo Carbon+Alt+Delete analyseerden de CO2-impact van de verschillende projecten. De totale, potentiële CO2-reductie bedraagt 375.000 ton CO2-equivalenten voor de periode 2023-2027.

De vooropgestelde doelstellingen zijn daarmee ruimschoots behaald en dragen zondermeer bij aan de ambitieuze doelstelling om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn.

Grensoverschrijdende samenwerking levert niet alleen een positieve bijdrage aan de vooropgestelde klimaatdoelstellingen maar ook aan de concurrentiekracht van de regio en de deelnemende bedrijven.

Ruim 90% van de bedrijven verwacht de komende vijf jaar een omzetstijging. Deze groei brengt ook nieuwe aanwervingen met zich mee, met een gemiddelde toename van 6 VTE’s per bedrijf.

Klik hier om het hele eindverslag van dit project te lezen.