Winnaars Hermes Awards 2023 bekend gemaakt

De firma Bosch Rexroth ontving de prestigieuze industriële prijs, de Hermes Award en de Nederlandse start-up MantiSpectra ontving een Hermes Startup Award. De uitreiking van de award vond plaats tijdens de openingsceremonie van de Hannover Messe.

Trefwoorden: #award, #Hannover Messe, #Hermes

Lees verder

Nieuws

( Foto: Deutsche Messe )

ENGINEERINGNET.BE - De jury, onder voorzitterschap van Prof. Dr.-Ing. Reimund Neugebauer, voorzitter van de Fraunhofer Society, reikte de prijs uit voor een product van Bosch Rexroth dat is afgestemd op de dynamische robotmarkt.

Het Smart Flex Effector-project bestaat uit een sensorgebaseerde compensatiemodule voor robots, met onafhankelijke, nauwkeurige kinematica in zes vrijheidsgraden.

Het kan worden gebruikt bij handling- of verbindingsprocessen met nauwe toleranties in automatiseringstechnologie of robotica, met belastingen tot 6 kg.

De positie van werkstukken of het hanteren van objecten kan worden waargenomen door robots die er mee zijn uitgerust. Het scala aan toepassingen is divers, omdat het ook geschikt is voor mens-robot-samenwerking als een add-on-apparaat voor een verscheidenheid aan robots.

De andere genomineerden in deze categorie waren: ACS Climatics (Nederland) en Beckhoff (Duitsland).

MantiSpectra uit het Nederlandse Eindhoven won dan weer de Startup Award met hun volledig geïntegreerde nabij-infraroodsensor – de kleinste in zijn soort op de markt, met een voetafdruk van 1 mm².

De sensor maakt een snelle, zeer nauwkeurige analyse mogelijk en wordt direct op de productielijn gebruikt, vanwaar hij real-time gegevens levert. 

Dit maakt het mogelijk om defecten te detecteren zodra ze zich voordoen en om besparingen te realiseren door onmiddellijke kwaliteitscontrole ter plaatse, aan de productielijn.

Het wordt al gebruikt in de industrie, landbouw en voedselverwerking.