Batterij-elektrische trucks inzetbaar voor zwaar vrachtvervoer

Elektrische vrachtwagens zullen minstens een substantiële rol gaan spelen in alle segmenten van ons vrachtvervoer. In het project Logibat werd het landschap van batterij-elektrisch vrachtvervoer in kaart heeft gebracht.

Trefwoorden: #batterij, #elektrisch, #transport, #vrachtwagen

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Op operationeel vlak vraagt elektrisch rijden een nieuwe manier van werken. Het opladen moet geïntegreerd worden in de activiteiten.

VIL-projectleider Sven Geysels: “De batterijen van de trucks kunnen vaak geladen worden terwijl ze anders toch zouden stilstaan, zoals ’s nachts op depot, aan laadkades of tijdens wacht- of rusttijden.”

Het is van groot belang dat de transport- en energiesector elkaar goed leren kennen. Zo zullen transportbedrijven hun aankoop van energie fundamenteel anders moeten gaan aanpakken. Daarnaast zal de nodige infrastructuur tijdig op de juiste plaatsen aanwezig moeten zijn om te zorgen voor voldoende elektrisch vermogen.

Het is essentieel dat de overheid voor een kader zorgt dat deze doelstellingen kunnen gerealiseerd worden. Het gaat om nieuwe technologie met een zeer groot potentieel. Om door te breken in een competitieve markt is financiële en niet-financiële ondersteuning nodig.

Geysels: “Aanpassingen aan de rij- en rusttijden kunnen inspelen op de noden van elektrisch vrachtvervoer. Dit zou een grote hulp zijn als er enige soepelheid is zodat vrachtwagenchauffeurs het dichtstbijzijnde laadpunt nog kunnen bereiken, of dat zij hun wagens tijdens een rustpauze eventueel kunnen verplaatsen zodat een andere vrachtwagen het laadpunt kan gebruiken.”

Projectdeelnemers: ABB, Aquafin, Barry Callebaut Belgium, Brink’s Solutions Belgium, Colruyt Group, Conway, Deconinck Brandstoffen, ECS, Gilbert De Clercq, Port of Antwerp-Bruges, ICO, Ivago, Jogo Logistics, La Lorraine Transport, Lapauw Mario, Limburg.net, MC Transport & Logistics, Mobility Plus, North Sea Port, Put-Hendrickx Vervoer, Quinntra, R&L, Renault, Scania, Siemens Mobility, Sprint Transport, Trans-IT, Transport Louwyck, Volvo, VP Xpress en Yuso.