Samenwerking tussen België en Noorwegen voor opslag van CO2

België en Noorwegen zijn onderhandelingen gestart over een bilaterale overeenkomst voor grensoverschrijdend transport en opslag van CO2 voor de kust van Noorwegen.

Trefwoorden: #CO2, #Noorwegen, #opslag

Lees verder

Nieuws

( Foto: modesto3 - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - In september 2022 sloot België een gelijkaardige overeenkomst met Denemarken om opgevangen Belgische CO2 op te slaan in hun lege olie- en gasvelden. Het doel is om hetzelfde te bereiken met Noorwegen.

De eerste ministers van België en Noorwegen, Alexander De Croo en Jonas Gahr Støre, de Belgische minister van Noordzee, Vincent Van Quickenborne, en de Noorse minister van Olie en Energie, Terje Aasland, kwamen onlangs in Gent samen om de opvang en opslag van CO2 te bespreken. Het bezoek vond plaats in het kader van de Noordzeetop in Oostende.

Tijdens een eerdere ontmoeting in 2022 ondertekenden de eerste ministers al een memorandum van overeenstemming voor een nauwe energiesamenwerking met betrekking tot de Noordzee. 

Een van de doelstellingen van het memorandum was de voorbereiding van een bilateraal akkoord tussen België en Noorwegen om grensoverschrijdend transport van CO2 mogelijk te maken met het oog op permanente opslag onder de Noorse zeebodem.

België ligt immers centraal in de industriële cluster van Noordwest-Europa en relatief dicht bij belangrijke CO2-opslaglocaties in het Noordzeebekken.

Naast de prioritaire inzet op brongerichte maatregelen om de uitstoot van CO2 te voorkomen en de afbouw van het gebruik van fossiele brandstoffen, kan opvang en opslag van CO2 een maatregel zijn voor specifieke industrieën die moeilijk koolstofvrij te maken zijn.

Zodra het akkoord is ondertekend en in werking is getreden, wordt het mogelijk om CO2 naar Noorwegen te vervoeren voor permanente geologische opslag op het Noors continentaal plat. Van Quickenborne: "We mikken op een akkoord tegen de zomer."