Nieuwe landingsprocedure om ecologische voetafdruk luchtvaart te verkleinen

Brussels Airport en skeyes gaan testen of landingen met steilere daalhellingen zorgen voor minder geluidsimpact op de omgeving, en tot minder CO2-uitstoot en brandstofverbruik.

Trefwoorden: #brandstof, #Brussels Airport, #CO2, #landing, #verbruik, #vliegtuig

Lees verder

Nieuws

( Foto: Brussel Airport )

ENGINEERINGNET.BE - Beide bedrijven zijn al jaren betrokken bij projecten van het SESAR-programma, ofwel Single European Sky ATM Research, de technologische pijler van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim.

Doel daarvan is het beheer van het luchtruim te verbeteren door luchtverkeersbeheer-technologieën en -systemen te moderniseren en te harmoniseren. In deze context nemen zij nu beiden deel aan het HERON-project, dat staat voor Highly Efficient Green Operations.

HERON wordt geleid door Airbus en gaat een reeks ambitieuze ontwikkelingen en tests uitwerken om de geluidsimpact, de vluchtvertragingen, het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van het luchtverkeer te verminderen door reducerende maatregelen voor te stellen, zoals efficiëntere vluchtoperaties.

26 partners uit 11 landen werken mee aan HERON. Het project wordt ondersteund door zes luchtvaartmaatschappijen, acht luchtvaartnavigatiediensten en vijf luchthavens in Europa.

skeyes en Brussels Airport Company dragen aan het project bij door operationele vluchtdemonstraties van groene landingen te valideren, door landingen onder een dalingshoek van 3,2 - 3,5 graden in plaats van 3,0 graden in te voeren op twee start- en landingsbanen.

Dit is een operationele oplossing die in het SESAR-programma is gevalideerd en die voordelen zou bieden op het vlak van geluidsimpact en, in mindere mate, brandstofverbruik. Deze wordt nu voor het eerst in een volledig operationele omgeving getest.

skeyes, Brussels Airport en luchtvaartmaatschappijen TUI fly, DHL en Brussels Airlines zijn onlangs bij skeyes bijeengekomen voor de kick-off van het project, en om de planning vast te leggen voor de demonstraties op Brussels Airport. De vluchtdemonstraties starten in 2024.