EtherCAT-technologie al 20 jaar bewezen in de praktijk

Het EtherCAT communicatiesysteem werd door Beckhoff ontwikkeld en gepresenteerd tijdens de Hannover Messe in 2003 en heeft zich intussen bewezen als krachtige real-time Ethernet-technologie.

Trefwoorden: #Beckhoff, #communicatie, #ethercat

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Beckhoff )

ENGINEERINGNET.BE - Beckhoff stond altijd al bekend om de krachtige besturing en de manier waarop het voortdurend prestatiegrenzen in de wereld van de automatisering heeft verlegd.

De realisaties vertrekken altijd vanuit het principe van PC-gebaseerde besturingstechnologie, die het mogelijk maakt alle voordelen van een pc - met name de grote rekenkracht - rechtstreeks op de machine te benutten.

EtherCAT werd ontwikkeld om de hoge prestaties van Ethernet pc-interfaces, die begin jaren 2000 standaard beschikbaar waren, optimaal te laten doorwerken in de machineautomatisering. 20 jaar later geldt dit nog steeds.

Het standaard Ethernet-protocol werd echter ontworpen voor de overdracht van grote hoeveelheden gegevens en lange datatelegrammen, niet voor de kleine informatie-eenheden die in de machine-industrie gebruikelijk zijn, zoals een 1-bit eindschakelaarwaarde of een 16-bit analoge waarde.

Dit is waar de EtherCAT-principes hebben geleid tot een ideale synthese van beide werelden om een aantal belangrijke voordelen te bieden:

  • het standaard Ethernet-telegram wordt gebruikt, zodat de master geen speciale communicatiekaart nodig heeft
  • met de ontwikkeling van de Fieldbus Memory Management Unit (FMMU) wordt gegevensverwerking mogelijk gemaakt in de telegramuitvoering, wat leidt tot maximale protocolefficiëntie zonder overbelasting van de master
  • de punt-tot-punt-verbinding die werd overgenomen van Ethernet is van cruciaal belang voor optimale diagnosemogelijkheden voor EtherCAT
  • gedistribueerde klokken introduceren een zeer nauwkeurige en automatisch gesynchroniseerde systeemtijd, waarmee de basis wordt gelegd voor moderne, op time-slice-gebaseerde regelconcepten
  • als aanvulling op de weldoordachte technologie heeft publicatie binnen de EtherCAT Technology Group (ETG) eveneens bijgedragen tot algemene aanvaarding en succes.

Een van de unieke verkoopargumenten van EtherCAT is dat de technologie zelf in meer dan 20 jaar nooit veranderd hoefde te worden. Het basisprotocol in de chip is altijd hetzelfde gebleven en werd enkel uitgebreid met volledig achterwaartse compatibiliteit.

Hetzelfde geldt voor Safety van EtherCAT, waar ook achterwaartse compatibiliteit steeds gewaarborgd werd. Zelfs apparaten van 100 Mbit/s kunnen nog steeds in EtherCAT G netwerken worden geïntegreerd en gebruikt Dit betekent dat een actueel EtherCAT-apparaat nog steeds werkt in een installatie van 20 jaar oud.

Het betekent ook dat de EtherCAT- technologie niet tot knelpunten in de besturingsarchitectuur leidt, en voor de meeste toepassingen zal dit ook met 100 Mbit/s het geval zijn. Ook EtherCAT G biedt voldoende potentieel om probleemloos de komende 20 jaar zonder technologische verandering aan torenhoge eisen te voldoen.

www.beckhoff.com/ethercat/