• 21/05/2012

Eén van ‘s werelds krachtigste snijkopzuigers gedoopt (+Video)

Belgische DEME-groep presenteert te Rotterdam één van de krachtigste en meest vooruitstrevende cutterzuigers ter wereld.

Trefwoorden: #ambiorix, #cutterzuigers, #deme, #rotssnijkopzuiger

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET -- In de haven van Rotterdam werd de zelfvarende rotssnijkopzuiger Ambiorix onder grote belangstelling gedoopt. Het imposante schip is één van de krachtigste en meest vooruitstrevende cutterzuigers ter wereld. Hij werd voor de DEME-groep gebouwd op de scheepswerf van IHC Merwede in Hardinxveld-Giessendam.

'Ambiorix' kan baggeren tot een waterdiepte van 35 meter. Het nieuwe schip is onder meer geschikt voor het baggeren van zware grond en harde rots. De snijkopzuiger is uitgerust met twee binnenboord baggerpompen en een onderwater baggerpomp op de cutterladder. Verder beschikt 'Ambiorix' over een bakkenlaadsysteem. De flexibele paalwagen omvat onder andere een krachtbegrenzing systeem waarmee baggeren onder minder gunstige weersomstandigheden mogelijk is.

Het baggerproces wordt volledig ‘touch screen’ aangestuurd. 'Ambiorix' is tevens uitgerust met een ‘remote view’ systeem dat het permanent online meekijken en monitoren van het baggerproces vanuit DEME’s hoofdkantoor in Zwijndrecht mogelijk maakt.

Ambiorix was in de eerste eeuw na Christus de leider van de Eburonen, een Gallisch volk, dat leefde in het gebied ‘Belgica’ (tussen de Noordzee, de Rijn, de Seine en de Marne).

De nieuwe rotssnijkopzuiger 'Ambiorix' maakt deel uit van een omvangrijk investeringsprogramma. Eerder dit jaar werd het nieuwe high-tech DP2 hefvaartuig 'Neptune' gedoopt en in de vaart genomen. Verder voert de backhoe dredger 'Peter the Great' zijn proefvaarten uit.

Ook is het special-purpose jack-up schip 'Innovation' in aanbouw, dit laatste in opdracht van HGO InfraSea Solutions, een vennootschap met als partners de DEME waterbouwspecialist GeoSea en het Duitse Hochtief.


(KV) (foto madeinlimburg.be)

VIDEO: de eerste tewaterlating van Ambiorix (gebeurde reeds in oktober)