Watt.Wizard en Charge42 winnen de Febeliec Energy Award 2023

De achtste editie van de Febeliec Energy Award zorgde meteen voor een unicum door 2 winnaars te verkiezen. De jury oordeelde dat zowel het project Watt.Wizard van Companion.energy & Nett Energie als het project Charge42 & Vito recht hadden op de Award.

Trefwoorden: #award, #energie, #Febeliec, #transitie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Febeliec )

ENGINEERINGNET.BE - Met de uitreiking van de Febeliec Energy Award wil Febeliec, de federatie van industriële energie- verbruikers, een brug slaan tussen industrie en ondernemerschap.

Om de huidige energie-uitdagingen aan te pakken, moet innovatief (out-of-the box) denken aangemoedigd worden.  De 4 finalisten presenteerden projecten waarin de energietransitie vanuit verschillende invalshoeken benaderd werd:

  1. Charge42 & Vito
  2. Companion.energy & Nett Energie met het Watt.Wizard project
  3. Destore met een project voor een thermische batterij
  4. KULeuven & Energyville met het Induflex project

Wouter De Geest, voorzitter van de jury: “Het was zeer interessant om vast te stellen hoe de finalisten data inzetten- in combinatie met eco-systemen en Artificial Intelligence (AI) - om een oplossing te zoeken voor onze energieproblematiek en voor een beter klimaat. Twee projecten sprongen er voor de jury uit en dus hebben we dit jaar 2 winnaars die oplossingen kunnen brengen voor de Belgische markt, misschien zelfs over de grenzen heen.”

De winnaars van de Febeliec Energy Award 2023 zijn:

  • Charge42 & Vito 
    Met hun project speelt Charge42 & Vito in op de alsmaar groeiende uitdaging voor de industrie en voor fleet managers wat betreft alle aspecten van het laden van elektrische voertuigen op de werkplek.  
  • Companion.energy & Nett Energie. 
    Het Watt.Wizard project is een ‘matchmaking’ platform waar consumenten van hernieuwbare energie, op basis van hun specifieke energienoden, gekoppeld worden met producenten van hernieuwbare energie die het best kunnen beantwoorden aan hun vraag.

De jury bestond uit:  Wouter De Geest, voorzitter van de jury, voorzitter VOKA - André Bouffioux, CEO Teconex, ex-CEO Siemens Belgium-Luxembourg - Daniel Dobbeni, President KIC InnoEnergy Benelux, ex-CEO Elia - Damien Ernst, Professor UCLiège - Dirk Fransaer, Gedelegeerd Bestuurder VITO - Daan Killemaes, Chief Economist Trends - Christiane Malcorps, ex-Solvay Country Manager Belgium & Global Facility Manager - Luc Sterckx, voorzitter Febeliec - Nancy Vercammen, Algemeen Directeur ie-net

Op de foto (vlnr.): Luc Sterckx, voorzitter Febeliec - Thomas Polfliet, Charge42 - Arthur Despiegelaere, Nett Energie - Thomas Vyncke, Companion.energy - Jonas Verstraeten, Companion.energy - Wouter De Geest, voorzitter jury