KU Leuven omarmt Generatieve Artificiële Intelligentie

Generatieve Artificiële Intelligentie (GenAI) is de verzamelnaam voor algoritmes die nieuwe inhoud kunnen creëren. De bekendste is wellicht ChatGPT. KU Leuven wil deze technologie op een verantwoorde manier in haar onderzoek en onderwijs integreren.

Trefwoorden: #AI, #ChatGPT, #onderwijs, #onderzoek, #technologie

Lees verder

Nieuws

( Foto: champlifezy - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Bij wetenschappelijk onderzoek kan Generatieve Artificiële Intelligentie nu al bepaalde taken vereenvoudigen en versnellen.

Maar er moet op een verantwoorde en kritische manier mee worden omgegaan en men moet zich bewust zijn van de beperkingen en risico’s ervan.

KU Leuven heeft nu een richtlijn klaar die onderzoekers een helder kader geeft om met GenAI om te gaan. De universiteit is daarmee een voortrekker in Europa.

Het mee brainstormen over onderzoeksideeën, het opstellen van een literatuurstudie, het schrijven van een projectplan, de visualisatie van onderzoeksresultaten, … het zijn allemaal onderzoeksstappen waarvoor onderzoekers GenAI kunnen gebruiken.

“Maar transparantie over het gebruik en de verificatie van de output blijven cruciaal”, zegt vicerector Onderzoek Jan D’hooge. “Een belangrijk aandachtspunt is bijvoorbeeld de omgang met persoonsgegevens of vertrouwelijke informatie uit onderzoeksdata. De veiligheid en vertrouwelijkheid van data die worden ingevoerd op AI-platformen is immers niet gegarandeerd.”

Ook studenten aan KU Leuven kunnen GenAI tools gebruiken bij het maken van opdrachten of masterproeven. De universiteit ziet het als haar opdracht studenten op te leiden in een verantwoord gebruik van deze toepassingen. Duidelijke richtlijnen moeten hen helpen bij een correct gebruik van AI.