Inzet elektrische hydrant fuel dispensers op Brussels Airport

Na een grootschalige test met twee elektrische hydrant fuel dispensers op Brussels Airport heeft Skytanking nu twee op maat gemaakte elektrische brandstofdispensers besteld, die begin 2024 operationeel zijn.

Trefwoorden: #brandstof, #Brussels Airport, #elektrisch, #tanken

Lees verder

Nieuws

( Foto: Brussels Airport )

ENGINEERINGNET.BE - In 2022 startte Skytanking een testperiode op Brussels Airport met twee omgebouwde elektrische voertuigen van Turkish Fuel Services, die oorspronkelijk waren uitgerust met een dieselmotor.

Ze werden in België ontworpen en getest om inzicht te verwerven in het energieverbruik in functie van het vliegtuigmodel, de gemiddelde afstand per tankbeurt op de luchthaven en de weersomstandigheden. De tests maakten het ook mogelijk om voor elk voertuig het ideale batterijformaat en de optimale laadinfrastructuur te bepalen.

Tijdens de testperiode van half oktober 2022 tot half mei 2023 gebeurden er ruim 2200 tankbeurten met de elektrische hydrant dispensers om de nodige inzichten te verwerven en de voertuigen in een operationele omgeving te testen.

Na deze geslaagde test zal Skytanking nu zijn eigen op maat gemaakte, 100% elektrische hydrant fuel dispensers bestellen, gebouwd op een elektrisch chassis met het oog op eenvoudige reproductie.

Skytanking voerde samen met de voertuigfabrikant een bijkomende studie uit om de risico's in verband met de hoogspanningstechnologie in kaart te brengen en te minimaliseren en de vereisten voor de lithiumbatterijen te bepalen, om zo de voetafdruk van het productieproces te verkleinen.

Het gekozen type batterij zou een verwachte levensduur van minstens 10 jaar moeten garanderen en ook onder warme omstandigheden een stabiele temperatuur behouden.

De bestelling van deze voertuigen gaat gepaard met de implementatie van de nodige infrastructurele aanpassingen op Brussels Airport om de nodige laadstations voor deze voertuigen toe te voegen.

Dit initiatief is onderdeel van het Stargate project, dat nieuwe technologieën en implementaties onderzoekt die de Europese luchthaven- en luchtvaartindustrie vergroenen.

De resultaten van specifieke projecten maken het mogelijk om dezelfde principes en projecten ook op andere luchthavens in Europa toe te passen.

Het project ontving subsidie in het kader van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de EU.