13,5 miljoen euro voor oven om staal van kerncentrales om te smelten

België krijgt een oven om een deel van het staal uit nucleaire ontmanteling om te smelten. Dat is aangekondigd in de subcommissie voor nucleaire veiligheid.

Trefwoorden: #kerncentrale, #kernenergie, #ontmanteling, #SCK, #smelten

Lees verder

research

( Foto: SCK CEN )

ENGINEERINGNET.BE - Bij het ontmantelen van kerncentrales zijn metalen in drie hoofdcategorieën op te delen:

  1. Een groot deel van het metaal in een kerncentrale is vrij van radioactiviteit. Dat wordt verwerkt via een conventioneel recyclageproces.
  2. Ander metaal is te besmet om te worden verwerkt of gerecycleerd. Het wordt gecategoriseerd als kernafval en naar NIRAS gestuurd, de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen.
  3. Het derde deel, dat aanzienlijke volumes vertegenwoordigt, heeft een beperkt niveau van radioactiviteit. Dit kan worden gerecycleerd binnen een speciale infrastructuur, zoals de nieuwe oven. Deze heet SMELD, wat staat voor: State-of-the-art MEtal MElting Limiting waste during D&D.

Het eerste deel van het project bestaat uit fundamenteel onderzoek door SCK CEN in Mol, in samenwerking met het Centre de Recherches Métallurgiques in Luik.

Met behulp van een laboratoriumfusieoven wordt onderzoek verricht naar de bewegingen van bepaalde radio-isotopen tijdens het fusieproces en het bepalen van parameters en methoden om de bewegingen van deze isotopen te controleren.

Het project omvat daarnaast haalbaarheidsstudies, industrieel onderzoek, fusie-infrastructuur, en grootschaliger onderzoek met één of meer industriële partners, te selecteren door SCK CEN.

“De ontmanteling van de kerncentrales en de berging van het resulterende afval is de duurste en meest delicate werf van ons land die over tientallen jaren wordt gespreid, en bijgevolg nog jaren werkgelegenheid en duizenden jobs in eigen land creëert," aldus Tinne Vander Straeten, minister van Energie.

"Deze investering van 13,5 miljoen euro uit het Europese relancefonds in technologie voor het smelten van metalen uit de ontmanteling van kerncentrales is een investering in circulariteit en hergebruik. SCK CEN kan zo, samen met Belgische universiteiten en bedrijven, expertise opbouwen die daarna geëxporteerd kan worden naar andere landen die de komende jaren kerncentrales ontmantelen."