E.ON en Imerys bouwen nieuwe energierecuperatie-installatie

De productie van syngas van Imerys in Willebroek zal gebruikt worden als energiebron voor een nieuwe elektriciteitscentrale. Door de geplande rookgasreiniging worden emissies sterk verlaagd, wat resulteert in een betere luchtkwaliteit.

Trefwoorden: #CO2, #energie, #installatie, #productie, #recuperatie

Lees verder

Techniek

( Foto: E.ON )

ENGINEERINGNET.BE - Imerys produceert hoogwaardige geleidende additieven die essentieel zijn voor de productie van lithium-ionbatterijen en technische polymeer-toepassingen.

Door de snelle ontwikkeling van e-mobility en de toenemende vraag naar lithiumbatterijen wereldwijd, werd besloten de Belgische productiecapaciteit van hoogwaardige carbon black van twee naar vier productielijnen te verhogen.

Carbon black wordt omwille van de hoge elektrische geleidbaarheid gebruikt om de kwaliteit en levensduur van lithiumbatterijen te verbeteren. Bij het productieproces komt warmte vrij en wordt ook een aanzienlijke hoeveelheid syngas gegenereerd.

Dit syngas, dat hoge concentraties waterstof en koolmonoxide bevat, wordt momenteel met verlies van energie-inhoud verbrand. E.ON zal op hun site een moderne installatie voor energierecuperatie bouwen om de energie-inhoud van het syngas volledig te valoriseren door stoom te produceren.

De installatie zal elektriciteit opwekken in een hoogefficiënte stoomturbine met een vermogen van maximaal 29 MWel.