Onderzoek naar nuttige kenmerken metaal nanodeeltjes

De Nederlandse Vrije Universiteit Amsterdam gaat onderzoeken hoe metaal nanodeeltjes die belicht worden, CO2 in de richting van specifiek gewenste producten kunnen sturen.

Trefwoorden: #deeltjes, #metaal, #nano, #onderzoek

Lees verder

research

( Foto: Vrije Universiteit Amsterdam )

ENGINEERINGNET.BE - Binnen de industriële chemie wordt flink geleund op bouwstenen op basis van koolstof zoals CO, methanol en andere organische moleculen.

Deze moleculen kunnen ook worden verkregen door vermindering van CO2 in de atmosfeer, wat een interessante benadering is om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Een nieuwe methode om chemische reacties te activeren is door licht te schijnen op nanodeeltjes gemaakt van muntmetalen, zoals zilver, goud en koper. Deze nanodeeltjes kunnen zichtbaar licht namelijk sterk opnemen en reflecteren, wat leidt tot verschillende aantrekkingsverschijnselen.

Ten eerste verzamelen nanodeeltjes efficiënt lichtenergie om chemische reacties aan te sturen. Ten tweede kunnen ze lichtenergie concentreren en spectroscopische detectie mogelijk maken van moleculen die aan hun oppervlak hechten.

Natuurkundige dr. Andrea Baldi (foto) en collega-onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam werken samen met wetenschappers van UTwente om deze eigenschappen van nanodeeltjes toe te passen.

Ze zullen gebruikmaken van geavanceerde microscopie- en spectroscopietechnieken om de chemische reactie van CO2 te activeren en te sturen in zowel ruimte, met behulp van afzonderlijke nanodeeltjes, als ook in tijd, met ultrasnelle spectroscopie.

Dit onderzoeksproject, geheten ‘Selective CO2 photoreduction on plasmonic nanoparticles’, heeft een subsidie ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.