Port of Antwerp-Bruges beperkt impact van economische onstabiliteit

In de huidige onstabiele economische omstandigheden houdt de haven goed stand en wint in de containerbehandeling bovendien aan marktaandeel ten opzichte van de andere havens in de Hamburg - Le Havre range.

Trefwoorden: #Antwerpen, #Brugge, #container, #haven, #overslag

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp-Bruges )

ENGINEERINGNET.BE - De operationele uitdagingen en de congestie op de containerterminals zijn na twee moeilijke jaren opgelost en afgeleide lading keerde terug.

Dit resulteert in een verbetering in het tweede kwartaal (-4,6% in TEU) ten opzichte van de resultaten na het eerste kwartaal van dit jaar (-5,8% in TEU). De onzekere economische situatie en het lage consumentenvertrouwen leiden echter tot een wereldwijde vertraging in de vraag naar containervervoer van maar liefst 9% in het eerste kwartaal van dit jaar.

Dit resulteert in een daling van de containeroverslag in de Haven van Antwerpen-Brugge met 5,9% in ton en 5,2% in TEU, in vergelijking met de eerste zes maanden van 2022. Ten opzichte van de andere havens in de Hamburg - Le Havre range stijgt het marktaandeel van Port of Antwerp-Bruges de eerste drie maanden van 2023 met 1%-punt naar 30,6%.

Ondanks het zwakke economische klimaat houdt conventioneel stukgoed vrij goed stand, het droge bulksegment daalt met 12,9%, het vloeibare bulksegment kende een daling van 3,2% en de roll-on/roll-off trafieken blijven sterk presteren (+0,1%).

In tegenstelling tot de globale daling in het containervervoer, groeit het aantal reefercontainers met 10,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een belangrijk deel van de goederen in deze koelcontainers is fruit: bananen, kiwi’s, ananassen, meloenen, citrusvruchten, lychees, …

De behandeling van deze perishables vraagt de nodige vakkennis en specialisatie, waar gespecialiseerde terminals, coldstores en logistieke dienstverleners zorg voor dragen. Zij maken Port of Antwerp-Bruges de fruithaven bij uitstek in Europa.

Om schepen te kunnen blijven ontvangen, investeert de haven verder in de schaalvergroting die nodig is om op het topniveau van de wereldhavens te blijven spelen.

Daarnaast zorgen investeringen en nieuwe projecten in het kader van de energietransitie en digitalisering ervoor dat de haven haar ambitie van duurzame groei kan waarmaken.