• 23/05/2012

Meetresulaten IceCube-project slaan met verstomming

Reusachtige hoge-energie neutrino telescoop, gelegen nabij de geografische Zuidpool, wordt uitgebaat door een consortium van 250 fysici en ingenieurs uit onder meer België.

Trefwoorden: #icecube, #neutrino

Lees verder

research

( Foto: site IceCube/ University of Wisconsin-Madison )

ENGINEERINGNET.BE -- In een artikel dat op 19 april in Nature gepubliceerd wordt (Volume 484, nummer 7394) beschrijven de partners in het ‘IceCube’-project een zoektocht naar neutrino’s, uitgezonden door 300 geobserveerde gammafllitsen, meestal in coïncidentie met de SWIFT en Fermi satelieten, tussen mei 2008 en april 2010.

Icecube is een hoge-energie neutrino telescoop gelegen nabij de geografische Zuidpool in Antarctica; hij wordt uitgebaat door een consortium van 250 fysici en ingenieurs uit de VSA, België, Duitsland, Zweden, Zwitserland, Japan, Canada, Nieuw Zeeland, Australië en Barbados. We berichtten er de vorige jaren reeds meermaals over, onder meer op Id=6269.

Tot ieders verbazing hebben de projectpartners geen neutrino’s waargenomen, een resultaat dat tegenstrijdig is met 15 jaar voorspellingen en met één van de twee toonaangevende theorieën over de oorsprong van de hoge-energie kosmische straling.

Professor Nick Van Eijndhoven, leider van het IceCube GRB team aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB): “Het onderzoek dat beschreven staat in het Nature artikel rapporteert de resultaten van een zoektocht naar GRB neutrino’s met de gedeeltelijk afgewerkte IceCube detector.”

“De afwezigheid van een geobserveerd signaal heeft belangrijke gevolgen voor het standaard vuurbal scenario, dat de gemeenschappelijke basis is voor uiteenlopende theoretische modellen die de oorsprong van kosmische straling en hoge-energie neutrino’s verbinden met deze cataclysmische gebeurtenissen.”

“Echter, aan het IIHE(ULB-VUB) in Brussel ontwikkelen wij momenteel een alternatieve analyse methode waarmee we de data van het complete IceCube Observatorium zullen onderzoeken. Met deze nieuwe methode verwachten we de gevoeligheid voor niet-standaard productiemechanismen aanzienlijk te verbeteren en hopen we in de nabije toekomst klaarheid te kunnen brengen in deze intrigerende puzzel.”


(KV)