Goederenvervoer via binnenvaart North Sea Port - achterland stijgt naar 60%

In North Sea Port blijft het vervoer van goederen naar het achterland via de binnenvaart verder toenemen. In vijf jaar tijd steeg dit van 54% tot maar liefst 60%. Dat blijkt uit het vijfde onderzoek dat de haven uitvoerde.

Trefwoorden: #binnenvaart, #duurzaam, #logistiek, #North Sea Port

Lees verder

Nieuws

( Foto: North Sea Port )

ENGINEERINGNET.BE - Als multimodale haven wil North Sea Port sterk inzetten op duurzaam vervoer. Al voor de vijfde keer voerde de haven onderzoek uit naar de vervoersmogelijkheden die bedrijven (in 2022) gebruiken om goederen (aan- en afvoer) naar het achterland te vervoeren.

Daaruit blijkt dat 60% van de goederen via binnenvaartschepen wordt vervoerd. Dat is maar liefst een toename met 6% op vijf jaar tijd. Het gaat zowel om het laden als het lossen van binnenvaartschepen.

Daarnaast vermindert het aandeel van het wegvervoer met 28%. Het spoor blijft status quo op een aandeel van 10%, ondanks kostenverhogingen. Het overbrengen van lading van een schip op een ander schip of vervoersmodus - transhipment - staat voor 2%.

Het vervoer over de binnenwateren zal nog toenemen met de realisatie van het Seine-Scheldeproject waardoor binnenvaartschepen met een laadvermogen van 4.500 ton tot in Parijs kunnen varen. Wat spoorontwikkelingen betreft, werkt de haven samen met de spooroperatoren ProRail en Infrabel.

Er wordt onder meer gewerkt aan een nieuwe verbinding op de oostoever tussen het Nederlandse Axel en het Belgische Zelzate, een nieuwe zuid-oostboog in het spoor ten oosten van de Sluiskilbrug en de ontsluiting naar het noorden van de spoorbundel aan het Kluizendok.