Doorontwikkeling van nieuwe methode om levercellen te kweken

De Nederlandse Universiteit Utrecht ontwikkelt een nieuwe methode om functionele levercellen als organoïden te kweken, om in de toekomst levers voor transplantatie te kunnen creëren.

Trefwoorden: #cellen, #lever, #research, #universiteit

Lees verder

research

( Foto: alfazetchronicles 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Het uiteindelijke doel is dat wetenschappers deze organoïden kunnen gebruiken om de veiligheid van stoffen, bijvoorbeeld medicijnen, te testen, waarbij dan ook minder proefdieren nodig zijn.

Bovendien kunnen artsen met de nieuwe organoïden in de verre toekomst mogelijk patiënten helpen die een levertransplantatie nodig hebben.

Wetenschappers Kerstin Schneeberger en Bart Spee van de Universiteit Utrecht vormen met collega’s de groep Soft Tissue Engineering and Medicine. Ze lopen wereldwijd voorop in het onderzoek naar leverziekten.

Ary Marsee, promovendus in de groep, ontwikkelde recentelijk een nieuwe methode waarmee op grote schaal functionele levercellen gekweekt kunnen worden.

Dat was een belangrijke stap, omdat levercellen moeilijk te kweken zijn en snel hun functionaliteit verliezen. Schneeberger: "Met deze methode vermenigvuldigen we primaire levercellen. Dat is anders dan de lever-organoïden vanuit stamcellen, die al bekend zijn."

Met 160.000 euro subsidie van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek gaan de wetenschappers de nieuwe methode doorontwikkelen en verschillende toepassingen testen.

Het lange termijn doel van Schneeberger en Spee is om met behulp van stamcellen en de functionele levercellen mini-levers te maken die de menselijke lever kunnen vervangen. Dit gaat echter nog lang duren: waarschijnlijk zo’n vijftien jaar, misschien langer.