45% van de werkgevers plant creatie nieuwe jobs in Q4

Volgens de vandaag gepubliceerde Jobbarometer van ManpowerGroup zal de activiteit op de Belgische arbeidsmarkt het komende kwartaal blijven toenemen. 45% van de 510 bevraagde werkgevers wil extra personeel aannemen.

Trefwoorden: #barometer, #ManpowerGroup, #vacatures

Lees verder

HR

( Foto: ManpowerGroup )

ENGINEERINGNET.BE - Daarnaast is 14% van plan zijn personeelsbestand in te krimpen, 38% verwacht geen enkele verandering en 3% was onbeslist.

Na een correctie van de seizoenvariaties bedraagt de Nettotewerkstellingsprognose een bemoedigende +31%. Dit is een stijging van 8 procentpunten ten opzichte van het vorige kwartaal, maar een lichte daling van 2 procentpunten ten opzichte van het 4de kwartaal van 2022.

Sébastien Delfosse, Managing Director van ManpowerGroup BeLux: "Deze opleving komt na een vertraging van de aanwervingen in de eerste helft van het jaar, die vooral te wijten was aan de stijgende loonkosten. Deze positieve trend kan ook verklaard worden door een uitstel van rekruteringsintenties voor vacatures die open blijven staan door een tekort aan talent en moeilijkheden om de juiste profielen te vinden."

Werkgevers uit de drie gewesten van het land kondigen positieve aanwervingsplannen aan voor het komende kwartaal. In Brussel zijn de werkgevers het meest optimistisch en melden ze de sterkste Nettotewerkstellingsprognose van het afgelopen jaar (+41%), een stijging met 18 procentpunten ten opzichte van het vorige kwartaal en op hetzelfde niveau van Q4 2022.

 In de andere twee regio's zijn de werkgevers voorzichtiger, met een aanwervingsplan van +27%. Dit is goed voor een stijging van 5 procentpunten in Vlaanderen en een daling van 8 procentpunten in Wallonië in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Werkgevers in alle 9 onderzochte sectoren plannen hun personeelsbestand uit te breiden tussen nu en het einde van het jaar.