Brusselse haven kondigt goederenvervoer per spoor aan

De federale en Brusselse regering hebben een akkoord bereikt met de Haven van Brussel, Infrabel en SFPIM Real Estate om de haven en zijn containerterminal opnieuw aan te sluiten op het spoorwegnet.

Trefwoorden: #Brussel, #goederen, #haven, #logistiek, #spoor, #transport

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Infrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Het goederenvervoer in Brussel is goed voor 17% van de afgelegde kilometers in het Brussels Gewest, maar is verantwoordelijk voor 29% van de Brusselse broeikasgasuitstoot door die sector, 30% van de fijnstofuitstoot en 41% van de NOx-uitstoot.

Daarom heeft de Brusselse regering zich in het kader van Shifting Economy tot doel gesteld de logistieke sector te verduurzamen.

Dankzij de samenwerking tussen de federale staat, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Haven van Brussel, Infrabel en SFPIM Real Estate zal de haven van Brussel dus in 2024 opnieuw aangesloten zijn op het spoor.

Het tracé zal ook de site van Schaarbeek-Vorming ontsluiten en zo de ontwikkeling van het gebied op lange termijn verzekeren.

In termen van economische ontwikkeling zullen de Brusselse bedrijven dan toegang hebben tot een trimodaal aanbod (water-spoor-weg) om hun grondstoffen aan te voeren en/of hun producten te verzenden.

De containerterminal zal namelijk rechtstreekse spoorverbindingen bieden naar de rest van België en Europa. En dankzij de uitbreiding van de containerterminal en deze nieuwe verbinding wil de Haven het volume vervoerde containers verdubbelen.