IAEA erkent SCK CEN opnieuw als ICERR voor onderwijs, opleiding en R&D

Met dit label ondersteunt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) landen die nucleaire wetenschap en technologische programma’s willen ontwikkelen én willen samenwerken.

Trefwoorden: #erkenning, #nucleair, #SCK

Lees verder

Nieuws

( Foto: SCK CEN )

ENGINEERINGNET.BE - Daartoe stelt het agentschap een referentielijst samen van toonaangevende onderzoekscentra die voor samenwerking openstaan.

Die lijst moet de toegang tot onderzoeksreactoren vergemakkelijken, onderzoek en ontwikkeling stimuleren en de capaciteitsopbouw verbeteren, in het bijzonder voor landen die niet over eigen onderzoeksreactoren beschikken.

In 2017 kreeg SCK CEN als derde instituut ter wereld, na instituten in Frankrijk en Rusland, dit label voor een periode van vijf jaar. "De vernieuwde erkenning verstevigt onze positie als hub voor kennisverspreiding en ontwikkeling van vaardigheden in de nucleaire sector", aldus Peter Baeten, directeur-generaal van SCK CEN.

Tijdens de 67e General Conference van het IAEA in Wenen heeft SCK CEN de hernieuwde erkenning als ICERR officieel in ontvangst genomen. De beslissing van het IAEA volgde na een uitgebreide evaluatie.

"De unieke infrastructuren en de rijke geschiedenis van SCK CEN, in combinatie met hun bijdragen aan onderwijs, opleiding en onderzoek, hebben geleid tot de hernieuwde erkenning", zegt Rafael Mariano Grossi, directeur-generaal van het IAEA.

Als erkend internationaal centrum stelt SCK CEN zijn onderzoeksreactoren, laboratoria en academie ter beschikking aan studenten en wetenschappers uit tientallen landen. Op deze manier draagt het bij tot een vreedzaam gebruik van nucleaire technologie over de hele wereld.

Het IAEA erkent de verwezenlijkingen van SCK CEN op drie gebieden:

  1. Onderwijs & Opleiding: de SCK CEN Academy bevordert de overdracht van nucleaire kennis. In 2022 liepen ruim 100 bachelor- of masterstudenten stage of schreven ze een thesis. Ook werden 25 nieuwe doctoraatsstudenten geselecteerd om hun onderzoeksproject in Mol te starten.
  2. Praktijkgerichte opleiding: praktische ervaring is erg belangrijk in de nucleaire sector. SCK CEN biedt praktijkgerichte opleidingen aan, met circa 95 cursussen in 2022 voor ruim 1.100 cursisten.
  3. ezamenlijke R&D-projecten: de ICERR-erkenning van SCK CEN zal wereldwijde samenwerking stimuleren voor baanbrekende technologieën.

Naast SCK CEN Academy zijn de faciliteiten van SCK CEN voor de hernieuwde ICERR-erkenning de onderzoeksreactoren BR1, BR2, VENUS, het Laboratorium voor hoge en middelhoge activiteit, de scheikundelaboratoria en MYRRHA/MINERVA.