Nord decentrale frequentieomvormer Nordac ON/ON+

Nordac ON/ON+ zijn de ideale decentrale frequentieregelaars van Nord Drivesystems. Deze moderne en veelzijdige omvormers zijn ontwikkeld voor de eisen van de horizontale transporttechniek in de intralogistiek, distributiecentra en magazijnen.

Trefwoorden: #AC, #frequentieregelaar, #Nord

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Nord Drivesystems )

ENGINEERINGNET.BE - De Nordac ON/ON+ frequentieregelaars bieden een geïntegreerde Ethernet-interface en Internet of Things-mogelijkheden (IoT), zijn volledig plugbaar en hebben een compact ontwerp. Daarbij zijn ze bijzonder krachtig, met een vermogensbereik tot 2,6 kW voor de Nordac ON en een vermogen tot 3 kW voor Nordac ON+.

Nordac ON/ON+ frequentieomvormers maken deel uit van het modulaire systeem van Nord Drivesystems. Zij kunnen dan ook optimaal worden gecombineerd met de motoren van Nord. De Nordac ON is ontworpen voor toepassingen met asynchrone motoren, terwijl de NordacON+ speciaal is ontwikkeld om te worden gecombineerd met de extreem zuinige IE5+ synchroonmotoren van Nord. Deze bereiken een efficiëntie van 95%, en dat is zelfs meer dan de IE5-norm voorschrijft!

Kostenbesparing
Dankzij hun krachtige vermogens zijn de Nordac ON/ON+ geschikt voor talloze toepassingen. Met name in de horizontale transporttechniek, zoals transportbanden in de interne logistiek, en in distributiecentra en magazijnen komen de frequentieomvormers helemaal tot hun recht. Met een temperatuurtolerantie van -30°C tot +40°C zijn ze ook geschikt voor diepvriestoepassingen.

Aandrijfcombinaties van een Nordac ON/ON+ met een energiezuinige Nord-motor zijn bruikbaar over een breed toerentalbereik. Dat betekent dat het aantal varianten kan worden teruggebracht, bijvoorbeeld in grote intralogistieke systemen. Dit soort systemen gebruiken vaak grote aantallen aandrijvingen, zodat bij een reductie van het aantal varianten aanzienlijke op de kosten kan worden bespaard.

Interfaces
De Nordac ON/ON+ omvormers beschikken over geïntegreerde Industrial Ethernet-interfaces. Communicatieprotocollen, zoals Profinet, EtherNet/IP of EtherCAT, kunnen eenvoudig via parameters worden ingesteld. Ook firmware-updates kunnen via Ethernet worden uitgevoerd.

Dit maakt de Nordac ON/ON+ frequentieregelaars optimaal geschikt voor integratie in Internet of Things-omgevingen (IoT). Daarnaast omvat de uitrusting ook een diagnose-interface en M12-aansluitingen voor sensoren en actuatoren. De Nordac ON beschikt bovendien ook over een extra protocolgebaseerde encoderinterface die goed is beschermd tegen interferentie.

Voordelige plug-and-play-oplossing
De compacte en ruimtebesparende decentrale Nordac ON/ON+ omvormers kunnen perfect in transportsystemen worden geïntegreerd. Er is aanzienlijk minder bekabeling nodig in vergelijking met frequentieregelaars die in schakelkasten zijn gecentraliseerd. De aansluitingen zijn steekbaar, en daarmee zijn de Nordac ON/ON+ omvormers economische plug-and-play-oplossingen voor intralogistieke toepassingen.

Krachtige PLC
Alle frequentieomvormers van Nord zijn uitgerust met een krachtige PLC voor functies dichtbij de aandrijving. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor de Nordac ON/ON+ frequentieregelaars.

Zij kunnen gegevens van aangesloten sensoren en actuatoren verwerken, autonoom besturingssequenties initiëren en aandrijf- en toepassingsgegevens communiceren naar het bovenliggende besturingscentrum, netwerkcomponenten of naar cloudopslag.

Daarmee is een continue conditioneringsbewaking (condition monitoring) mogelijk die de basis vormt voor predicatieve onderhoudsconcepten (predictive maintenance) en het optimaal dimensioneren van de installatie.

Optionele uitbreidingen
Omdat toepassingen vaak nooit hetzelfde zijn, kunnen de Nordac ON/ON+ omvormers dankzij diverse uitbreidingsmogelijkheden worden aangepast aan de wensen van de gebruiker. De klant kan bijvoorbeeld kiezen voor functionele veiligheidsfuncties als STO en interne remweerstanden voor dynamische start/stop-processen.

Ook is een geïntegreerde remaansturing leverbaar, die de motorhoudrem niet alleen slijtagevrij aanstuurt, maar ook zorgt voor het betrouwbaar vasthouden van de stoppositie bij stilstand - bijvoorbeeld in hellende transportbanden.

Met de optionele corrosiebestendige nsd tupH oppervlakteveredeling zijn de Nordac ON/ON+ frequentieomvormers ook geschikt voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie. Nsd tupH maakt het oppervlak van de omvormers vrijwel net zo hard als dat van roestvast staal, maar is daarbij wel aanzienlijk voordeliger.

Nordac ON/ON+ in het kort

 • vermogensbereik: 0,37 - 0,95 kW, vanaf midden 2023 tot 3 kW beschikbaar
 • beschermingsklasse: IP55, IP66
 • wand- en motormontage
 • multi-protocol ethernet-interface
 • plug & play oplossing voor snelle inbedrijfstelling

De belangrijkste eigenschappen van de Nordac ON/ON+

 • 4x digitaal-in, 2x digitaal-uit
 • functionele veiligheid: STO, SS1
 • geïntegreerde Ethernet-interface configureerbaar via parameters
 • update van de firmware via ethernet
 • encoder-interfaces: RS-485
 • eenvoudige installatie en onderhoud door connectorverbindingen voor alle aansluitingen
 • parameterstructuur compatibel met alle Nord-frequentieomvormers
 • parametreerbaar via insteekbare bedieningsmodule, het Nordcon-softwaretool of via een app
 • 4 parametersets, direct online omschakelbaar
 • 4-kwadrantenbedrijf door geïntegreerde remchopper
 • u/f-regeling, stroomvectorregeling in open-loop- en closed-loop-bedrijf
 • hoge regelkwaliteit en hoog overbelastingsgedrag voor synchrone en asynchrone motoren
 • PLC-functionaliteit voor functie op korte afstand van de aandrijving
 • POSICON - geïntegreerde positioneermodus
 • geïntegreerd netfilter

Meer informatie en documenten zijn te vinden op de Nord-website via deze link.