VEGA leverde radarniveaumeters bij Döhler voor grondstoftanks

Bij Döhler, een internationaal bedrijf dat halffabrikaten produceert voor de drankindustrie, staan op de afdeling ‘voorbereiding’ 105 tanks die voor het merendeel niet voorzien waren van een accurate real-time niveaumeting.

Trefwoorden: #niveau, #overslag, #radar, #sensor, #tanks, #Vega

Lees verder

Partner Info

( Foto: Vega )

ENGINEERINGNET.BE - Het bedrijf besloot onlangs om al die tanks van een vaste radarniveaumeter van VEGA te voorzien. Inmiddels zijn vijftien sensoren operationeel. Het personeel is blij om vanaf de werkplaats de actuele voorraad te kunnen inzien.

Bij Döhler worden fruitconcentraten en ‘not-from-concentrates’ (NFC’s) verwerkt tot halffabrikaten. Talloze grote merken betrekken hun halffabrikaten bij Döhler om ze vervolgens verder te verwerken tot hun eigen dranken, die in supermarkten en horeca worden verkocht. Het bedrijf heeft dertig vestigingen over de hele wereld, waarvan twee in Nederland. In Oosterhout worden voornamelijk blends geproduceerd, in Roggel voornamelijk alcoholische producten.

105 overslagtanks
Vrijwel alle grondstoffen, met uitzondering van sommige additieven, worden in vloeibare vorm, zij het met variërende viscositeit, binnen gebracht op de site in Oosterhout. Voor die grondstoffen zijn 105 overslagtanks opgesteld op de afdeling ‘voorbereiding’. Als de grondstoffen zijn verwerkt in één van de twaalf productielijnen op de afdeling ‘processing’, worden de halffabrikaten naar de verpakkingsafdeling gebracht. Daar worden ze klaargemaakt voor het transport naar de klant. De overslagtanks variëren in grootte: de kleinste meet 50 m³, de grootste 1.000 m³.

Tot voor kort werd het niveau periodiek gemeten. Niels van den Hooven, project engineer bij Döhler, legt uit: “We hadden één radarniveaumeter van VEGA. Een extern engineering-bureau maakte daar een meetstoel van, die je op het mangat bovenaan de tank kon zetten. Eenmaal per week gingen we in een aantal tanks de afstand meten om dat vervolgens om te zetten naar een tankinhoud. Sommige tanks waren überhaupt niet te meten, omdat een bordes ontbreekt. Bij die tanks probeerden we een inschatting te maken op basis van wat er in en uit was gegaan. In theorie kan dat, maar in de praktijk werkt het toch anders.”

Vaste meters
Van den Hooven: ”Zelfs als het verlies klein is, loopt dat in de loop der jaren, of met een groot aantal recepten, toch echt op. Je kan daar niet op rekenen. Het is al gebeurd dat we nog 25 ton in een tank dachten te hebben, maar dat het slechts 20 ton bleek te zijn. En het gebeurt ook andersom: dan wordt er een tank bijgevuld en blijkt dat er meer in zat.”

Tot voor kort was er beperkt inzicht in de actuele voorraad. Inmiddels zijn tanks van radarniveaumeters voorzien. (©VEGA)

Het inzicht in de overslagtanks was dus onvoldoende en bovendien kostte de methode met de losse niveaumeter te veel tijd. Van den Hooven: “De persoon die daarmee belast was, heeft ook wel andere dingen te doen. We wilden dus een andere methode om de niveaus te bepalen”. Bij Döhler had men dankzij de losse meter al ervaring met radarniveaumeters. “Het stond al vrij snel vast dat we met VEGA in zee zouden gaan. Ze leveren kwalitatief goede instrumenten, bieden een goede service en zijn betaalbaar.”

Inventariseren
Lode Simons, accountmanager bij VEGA, voerde een aantal gesprekken met Döhler om te bepalen welke niveaumeter het beste zou aansluiten bij de applicatie. “Daarbij probeer ik zo goed mogelijk te inventariseren wat de wensen van de klant zijn. Vervolgens kijken we naar het proces: over welke vloeistoffen hebben we het? Zijn er roerwerken, verstoringen? Wat is de viscositeit? Vindt er schuimvorming plaats? Zit er telkens hetzelfde product in de tank?” Voor de toepassing bij Döhler bleken de VEGAPULS C23 en VEGAPULS 31 de beste keuze. Deze radarniveaumeters zijn eenvoudiger, maar minstens zo betrouwbaar en accuraat als de VEGAPULS 6X.

Simons vertelt: “Hoewel deze instrumenten in onze BASIC serie zitten, doen ze niet onder voor de PRO serie. De meettechniek is dezelfde, maar dan ontworpen voor minder complexe applicaties (minder procesaansluitingen, minder certificeringen, andere behuizingen …). In de applicatie bij Döhler hebben we bovendien niet te maken met schuimvorming, de vloeistof ligt altijd vlak en als er al roerwerken zijn, zitten die aan de zijkant. Met andere woorden: een schoolvoorbeeld voor de VEGAPULS BASIC.”

Twee typen
Op dit moment zijn inmiddels vijftien tanks uitgerust met vaste radar niveaumeters. Van den Hooven: “We zullen in de loop van de tijd alle 105 tanks van radarsensoren laten voorzien, maar we doen dit stapsgewijs. Ondanks dat VEGA een concurrerende propositie heeft, blijft het natuurlijk een stevige investering. Daarnaast zitten op alle recente tanks in de productielijn op de afdeling ‘processing’ inmiddels ook radar niveaumeters van VEGA.” Er worden dus twee typen radarsensoren gebruikt bij het tankenpark van Döhler. “Voor tanks die lager zijn dan 15 m, hebben we de VEGAPULS 31 aangeschaft. Op de echt hoge tanks hebben we de VEGAPULS C23 laten installeren.”

Bekabeling
De installatie verliep prima. “Soms was de bekabeling wat uitdagend, maar dat heeft eigenlijk niks met de meetapparatuur te maken”, vertelt Van der Hooven. “Bij veel tanks staan de besturingskasten op de grond en heb je flink wat kabellengte nodig om bovenaan de tank te komen. Onze contractors hebben al het las- en bekabelingswerk uitgevoerd en de mensen van VEGA hebben vervolgens de apparatuur ingeregeld.” De installatie van de sensoren nam zo’n drie volle dagen in beslag. Simons: “Het is lastig om te voorspellen hoeveel sensoren je per dag kunt installeren. Dat hangt echt af van de omstandigheden. Als je een heel simpele tank hebt, waar alleen maar water in zit, kan je een sensor in een kwartier in bedrijf nemen. Bij Döhler hadden we net iets meer tijd nodig, maar installeerden we elke sensor nog altijd in minder dan een uur. Daarbij gaat de meeste tijd zitten in het maken van de linealiseringstabel, waarin de gemeten afstand wordt omgezet in een volume. Die moet dus exact kloppen en op de juiste manier worden verwerkt.”

Training
Binnenkort zal VEGA een training verzorgen bij Döhler. Simons: “Onze sensoren zijn heel eenvoudig te bedienen en in te regelen, maar toch is het handig om aandacht te besteden aan wat specifieke zaken. De sensoren zijn bijvoorbeeld onderhoudsvrij, maar wanneer een sensor een foutmelding geeft kan de eigen technische dienst dan bepalen wat er moet gebeuren.”

Enthousiast
Van den Hooven en zijn collega’s zijn enthousiast over de nieuwe radarniveaumeters. “Je kan vanuit je bureaustoel de actuele niveaus zien. We gebruiken daarvoor de Trendwatch tool, waarin onze programmeur een stukje code heeft geschreven om de afstanden uit de metingen automatisch om te rekenen aan de hand van de meettabel van VEGA, gekoppeld aan de dichtheid van de grondstof die op dat moment in de tank zit. Ik denk dat je met dit soort investeringen niet in termen van ROI moet denken. Uiteraard besparen we hiermee veel manuren en voorkomen we dat tankwagens voor niks moeten rijden, of dat we tanks overvullen, maar hoe druk je zoiets in geld uit? Ik denk dat je het beter om kunt draaien: anno 2023 moet je eigenlijk niet meer zonder dit inzicht willen produceren.”

VEGAPULS BASIC radarniveaumeter
Deze sensoren zijn geschikt voor standaard productieprocessen en heel vriendelijk geprijsd. Radar niveaumeten is ineens binnen bereik voor sectoren met minder zware procesomstandigheden, zoals de voedingsmiddelenindustrie. VEGAPULS BASIC radarsensoren zijn verkrijgbaar in alle noodzakelijke, gestandaardiseerde uitvoeringen. Ze maken gebruik van 80 GHz radartechnologie en zijn uitgevoerd met uitgangen variërend van 4 … 20 mA, Modbus tot HART. De sensoren zijn voorzien van een kunststof behuizing en verkrijgbaar met of zonder display. De radarmetingen zijn eenvoudig te bedienen met een Smartphone, Tablet of via Bluetooth. Naast radarsensoren bevat de BASIC serie ook andere meetsensoren, zoals drukopnemers en drukschakelaars.

https://www.vega.com/nl-be