CMB.TECH en DBR bouwen eerste maritieme dual fuel waterstofgeneratorsets

CMB.TECH en DBR slaan de handen in elkaar om concrete stappen te zetten in de decarbonisatie van de maritieme industrie door de ontwikkeling van de eerste dual fuel waterstofgeneratorsets voor maritieme toepassingen.

Trefwoorden: #CMB.TECH, #decarbonisatie, #duel fuel, #generator, #schip, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: CMB.TECH )

ENGINEERINGNET.BE - In deze samenwerking zal DBR verantwoordelijk zijn voor de bouw en levering van de dual fuel waterstofgeneratorsets, specifiek ontworpen voor maritieme toepassingen en zal CMB.TECH de waterstoftechnologie, inclusief de benodigde componenten leveren.

De kern van de dual fuel waterstofgeneratorsets wordt gevormd door de bewezen MAN V12-24l motor, die al met succes is gebruikt in eerdere samenwerkingen tussen CMB.TECH en MAN Engines.

De generatorset heeft een maximaal vermogen van 940kVA / 752 kWe bij 60 Hz (1800 rpm) en kan werken op diesel of in dual fuel modus waarbij een uitstootbesparing tot 83% kan worden gerealiseerd.

In een typische D2-belastingcyclus wordt 53% van het dieselverbruik en 12% van het AdBlue-verbruik bespaard, wat resulteert in een aanzienlijke vermindering van de CO₂-uitstoot. De generatorset is ook verkrijgbaar in 50Hz (1500rpm) die 822kVA vermogen kan leveren.

Damen Shipyards, een wereldwijde leverancier van maritieme toepassingen, heeft de eerste drie waterstofgeneratorsets besteld die zullen worden ingezet bij de CSOV’s van Windcat.

Het eerste schip is al in aanbouw bij Damen Shipyards en de eerste dual fuel waterstofgeneratorset zal in het eerste kwartaal van 2024 in een aparte machinekamer worden geïnstalleerd.

Op de foto (vlnr.): Vincent Gerritse (DBR), Roy Campe (CMB.TECH), Arwout Verwoerd (DBR), Ron Verheul (DBR) en Mijndert Wiesenekker (Damen Shipyards Group)