Rijdende cobot bij Colruyt Group in gebruik genomen

Colruyt Group Smart Technics en Still (Kion Group) ontwikkelden een agv die in eerste instantie in de magazijnen bij Colruyt palletten zal verzetten maar die Still straks ook elders, drag & drop, in de markt kan zetten om er snel operationeel te zijn.

Trefwoorden: #agv, #Colruyt, #distributie, #heftruck, #magazijn, #picking, #Still

Lees verder

Nieuws

( Foto: Colruyt Group )

ENGINEERINGNET.BE - “Omdat we op de markt niet vonden wat we zochten, gingen we er zelf voor met een vertrouwde partner”, aldus Kim Vancauwenberghe, verantwoordelijke Colruyt Group Smart Technics, de Innovation Hub van de Colruyt Group.

Met de steun van Vlaio (Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen) en in nauwe collaboratie met Still, die instond voor het hardware platform, ontwikkelde Smart Technics de nodige software. Er is geprogrammeerd in C++, Python en verschillende PLC-talen.

In het magazijn hoefden alleen repeaters bijgeplaatst te worden om een goede wifi-dekking te verzekeren. Verder vergde dit project geen extra hardware in het magazijn.

Ondertussen lopen twee SDV’s (Self Driving Vehicle) doorheen verschillende versies sinds oktober 2022 proef op Colruyts magazijnvloer van Hall 2 op Dassenveld. De collega’s op de vloer doopten de rijdende cobots Daniël en Roberto.

Die vloermedewerkers waren trouwens van bij de start bij het project betrokken. Via contactpersonen in werkgroepen werd hun feedback - “hard maar efficiënt”- meegenomen doorheen de verschillende stappen van het project.

“We vertrekken vanuit de mens”, beklemtoonde Vancauwenberghe. De SDVs houden zich aan de verkeersregels van het DC. Aanvankelijk reden ze heel traag door de gangen. De snelheid werd opgetrokken op vraag van de mensen. Een van de hardware-uitdagingen was een machine te vinden die in staat was binnen de beperkte ruimte -een gangbreedte 2,90 m- te draaien.

De SDV is gebouwd op Stills EXH SF 25 elektro-pallettruck. Dit basisplatform heeft een draaicirkel van 1,70 m. Deze meerij pallettruck werd enigszins gestript want voortaan ‘manloos’.

Ook heeft het toestel, dat zo’n 800 kg weegt, en oorspronkelijk voorzien is om 2,5 ton te verzetten, voortaan een CE voor 1,5 ton. De topsnelheid van 14 km/u is in automatische mode nu gehalveerd, 2 m/sec. Veiligheid voor alles.

Het toestel werkt immers niet in een afgesloten ruimte maar mét en tussen de medewerkers en andere heftrucks. De trucks halen in het lab mm-nauwkeurigheid. In het magazijn is dat minder dan één cm. In heel variabele ruimten is de nauwkeurigheid iets minder.

Het toestel zal afremmen en stoppen voor obstakels maar het kan die ook ontwijken of omzeilen. Het volgt de verkeers- en voorrangsregels van het magazijn. Met het vermogen om mee te kijken in de bochten, houdt het er de rijsnelheid toch hoog.

Een ‘blue spot’ LED-projector schijnt een fel blauw licht op de grond enkele meters vóór de truck. Op de brug van het toestel geven kleurige lichten de status van het toestel aan. Bovenop die brug staan ook twee wifi-antennes.

Die communiceren via repeaters met de server van waar de SDV’s hun opdrachten toegestuurd krijgen. Het WMS of magazijnbeheersysteem verdeelt de taken. Een multi-agentsystem stuurt de individuele SDV’s aan.

Het is mogelijk live-camerabeelden van de truck op te roepen. In de brug zijn ook twee luidsprekers ingebouwd. Het is mogelijk audio-berichten voor de operator naar de truck te sturen, bijvoorbeeld.

Het toestel, dat in omgevingen werkt die voortdurend veranderen, haalt paletten weg van het receptieplein en brengt ze naar de juiste plaats in het distributiecentrum waar ze verder uitgepikt kunnen worden.

Het toestel herkent euro- en blokpallets en kan ze zelfs bijtrekken wanneer ze niet recht maar tot 15° onder een hoek staan. De SDV gebruikt een ZED-stereocamera (met een bereik van 0,3 tot 20 m, 4MP, 100 fps) waarmee het objecten in 3D (dieptezicht) voor zich opmerkt en herkent. “We houden uiteraard rekening met alle GDPR-regels”, verzekert Vancauwenberghe.

Voorts is er Lidar (Light Detection and Ranging) en SLAM-technologie (Simultaneous localization and mapping) aan boord. De SLAM-technologie zorgt ervoor dat de SDV zijn weg vindt in het magazijn, tussen de rekken, door de hele omgeving, die er steeds nét iets anders kan uitzien, voortdurend opnieuw in kaart te brengen en te vergelijken met eerder opgeslagen informatie.

Obstakelcamera’s, in het midden aan de basis van de truck staan onder een hoek van 90°. Ze kijken links en rechts, boven en onder. Ze pikken data op van de vloer, muren en plafond.

De Lidar-camera’s staan onderaan op de hoeken van de truck. Er hoeven geen extra herkenningspunten of reflectoren aangebracht te worden in het magazijn. Deze machines kunnen m.a.w. drag & drop neergezet worden in om het even welk magazijn en er snel aan de slag gaan.

De machines kregen een LTO (lithium titaanoxide) batterij mee die snelladen mogelijk maakt. De 24V batterij heeft een stroomsterkte van 67 Ah. De batterij redt het gedurende 2,5 à 3 uur continu werken.

Wanneer de batterij op een 20% van zijn vermogen is teruggevallen, zal hij met een laadvermogen van 300 Amp op nauwelijks 10 à 15 minuten weer op volle sterkte gebracht worden. De LTO-batterijen hebben een levensverwachting van 30 à 40.000 laadbeurten.

Op de truck staan een aantal knoppen en connectoren (usb- en 12-polige) waarmee een operator de truck manueel -met een ingeplugde joystick- kan overnemen. Met een iPad kan die ook via wifi aangestuurd worden.

Luc De Boes, country manager Still België, wees op de nauwe samenwerking met Colruyt Group die in dit project het initiatief nam. “Het was heel spannend.” Men heeft zich m.a.w. geen moeite gespaard om dit te doen lukken, rekening houdend met de evoluerende uitdagingen, die distributiecentra moeten aankunnen. “Dit was niet slechts een automatiseringsproject.” Het hele project werd op minder dan twee jaar gerealiseerd.

De SDV is een antwoord op de krapte op de arbeidsmarkt, stelde Koen De Vos, Directeur Supply Chain Colruyt Laagste Prijzen. Het uiteindelijke doel is de digitalisatie van de gehele supply chain. Het is de opzet het toestel geleidelijk uit te rollen in alle distributiecentra van Colruyt Laagste Prijzen.

De eerste 24 van in toto 85 zijn reeds besteld. Still zal die eerste batch nu bouwen a rato van één toestel per 2,5 dagen. De SDV’s komen eerst in de distributiecentra van Colruyt Laagste Prijzen, daarna ook in de distributiecentra van andere winkelformules in Colruyt Group. Still zal instaan voor het onderhoud van de vloot.

“We willen deze toestellen mettertijd ook in onze demo- en huurvloot opnemen”, zegt Jasper Van Gool, system sales advanced applications Belux bij Still. Hij wijst op de schaalbaarheid van de pallettruck waarmee uiteindelijk 95% van de markt afgedekt kan worden.

“Het is de opzet op middellange termijn, tegen 2025, zo’n 200 toestellen per jaar te kunnen bouwen.” Het basistoestel wordt in Frankrijk geproduceerd. De ombouw gebeurt nu lokaal in België, met verschillende toeleveranciers.

Still zal de truck straks alvast voorstellen op de beurs Transport & Logistics in Antwerpen en volgende maand op ICT Logistiek in Utrecht. Later wil het ook Europees gaan.