Unieke testfaciliteit naar resistente materialen voor kernreactor opgestart

Wetenschappers van het Nederlandse energie-onderzoeksinstituut DIFFER brengen kernenergie via inherent veilige thoriumreactoren een stap dichterbij. Hiervoor werd de DICE-faciliteit gisteren officieel in gebruik genomen.

Trefwoorden: #DIFFER, #kernreactor, #onderzoek, #thorium, #zout

Lees verder

Nieuws

( Foto: DIFFER - Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.BE - In het voorjaar van 2022 maakte Provincie Noord-Brabant bekend als onderdeel van de Innovatiecoalitie Nucleair ook te investeren in de ontwikkeling van technologie voor een thoriumreactor, ook wel gesmolten-zout-reactor genoemd.

Het grote voordeel van dit type kernsplijtingsreactoren is dat ze geen meltdown kunnen hebben. Ze stoppen gewoon als er iets mis is. Bovendien komt er minder sterk radioactief afval vrij.

De uitdaging bij gesmolten-zout-reactoren is de wand. Die moet bestand zijn tegen warmte, straling en corrosie door zout. DIFFER heeft nu bij de bestaande Ion Beam Facility achter de ionenbundel een reservoir gemaakt met warm, gesmolten zout. Dat zout stroomt langs de te onderzoeken constructiematerialen.

DIFFER-onderzoeker en projectleider Beata Tyburska-Pueschel: “Met DICE hebben we de eerste faciliteit in Europa waarmee we tegelijkertijd kunnen kijken hoe veelbelovend materiaal reageert op corrosie door zout en op bestraling.”

Materialen die het beste de combinatie van zout en ionenstraling doorstaan, kunnen voor verder onderzoek naar bijvoorbeeld de reactor in Petten. Daar kunnen ze worden blootgesteld aan de neutronen die vrijkomen bij kernreacties.

Is het meest geschikte materiaal eenmaal gevonden, dan denkt de Nederlandse start-up Thorizon al over tien jaar een gesmolten-zout-reactor te kunnen leveren.

ACHTERGROND
DICE is ontwikkeld in een samenwerking tussen DIFFER en het Duitse bedrijf Aachen Ion Beam. De Nederlandse start-up Thorizon is de eerste gebruiker van DICE. Het DICE-project wordt gefinancierd door Provincie Noord-Brabant en door Horizon-Euratom-2021-NRT-01.