PUre-project recycleert kunststof-snijresten tot nieuwe isolatiematerialen

Het proefproject start vanaf november in de provincie Antwerpen en is een initiatief van essenscia PolyMatters, de kunststoffendivisie van essenscia, in samenwerking met vijf producenten van kunststofisolatie: Idelco, IKO, Recticel, Soprema en Unilin.

Trefwoorden: #bouw, #essenscia, #isolatie, #recyleren, #sorteren

Lees verder

Nieuws

( Foto: essenscia / Soprema )

ENGINEERINGNET.BE - Bij de constructie van de meeste woningen en gebouwen rekenen architecten en aannemers op hardschuim isolatiematerialen uit PUR (polyurethaan) en PIR (polyisocyanuraat) voor een optimale isolatiewaarde en energie-efficiëntie. 

Omdat bouwen maatwerk is, zijn er op de meeste werven snijresten van de plaatsing van dergelijke isolatieplaten aanwezig. Die worden samen met het andere bouwafval verzameld, opgehaald en verwerkt in afvalcentrales.

Daar wil het PUre-project verandering in brengen door die snijresten niet langer als afval te beschouwen maar er opnieuw een grondstof van te maken.

De propere snijresten van PUR/PIR-isolatieplaten worden selectief ingezameld in speciaal daarvoor ontworpen herbruikbare sorteerzakken. Aannemers kunnen die zakken tijdens de looptijd van het proefproject gratis aanvragen bij een van de twee deelnemende afvalinzamelaars: Remondis en Bruco Containers.

Zij halen de gevulde zakken op de bouwwerven op, samen met de rest van het gemengd bouwafval, sorteren de snijresten en verzamelen ze voor recyclage. Aannemers hoeven zich enkel aan te melden om de sorteerzakken aan te vragen. Er zijn voor hen geen extra kosten aan verbonden.

Het PUre-proefproject gaat van start in de provincie Antwerpen. Na zes maanden wordt de werking geëvalueerd om na te gaan of de manier van inzameling vlot verloopt, of de kwaliteit van het ingezamelde materiaal aan de voorwaarden voldoet en hoe het project op een kostenefficiënte manier op ruimere schaal kan toegepast worden.

Bij een positieve evaluatie is het de ambitie om dit initiatief uit te breiden naar heel Vlaanderen en België, waarbij op termijn mogelijk ook andere kunststofstromen in bouw- en sloopafval selectief ingezameld en verwerkt kunnen worden.

Klik hier voor meer informatie.