Vijf nucleaire zwaargewichten onderzoeken kleine SMR's

Ansaldo Nucleare, ENEA, RATEN, SCK CEN en Westinghouse Electric Company willen samen de industriële uitrol van Small Modular Reactors (SMR's) versnellen. Samen willen ze het potentieel van loodgekoelde, snelle reactortechnologie illustreren.

Trefwoorden: #gekoeld, #lood, #nucleair, #reactor, #SCK, #SMR

Lees verder

Nieuws

( Foto: SCK CEN )

ENGINEERINGNET.BE - Vorig jaar gaf de Belgische regering het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN de opdracht om innovatieve Small Modular Reactors (SMR) te onderzoeken.

Met dat onderzoek startte meteen ook de zoektocht naar geschikte partners voor de realisatie van loodgekoelde SMR’s.

En die zoektocht was succesvol, mede dankzij het feit dat de voorbije jaren meerdere vooraanstaande organisaties zich hadden toegelegd op loodgebaseerde nucleaire technologieën en de ontwikkeling ervan.

Vijf van die organisaties bezegelden hun samenwerking met de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU).

Loodgekoelde kleine, modulaire reactoren kenmerken zich door een heel robuuste veiligheid, doordat het ontwerp op passieve veiligheidssystemen inzet.

Bovendien bieden die reactortypes in een gesloten brandstofcyclus het voordeel dat de nucleaire brandstof efficiënter opgebrand wordt en er minder langlevend radioactief afval overblijft.

De partners delen de ambitie om een voordelige oplossing voor energieopwekking te implementeren.

Met gebundelde krachten zullen ze die wereldwijd unieke technologie tot wasdom brengen en zo duurzame kernenergie op commerciële schaal helpen inzetten.