Twente Airport als testlocatie voor stille luchtvaartinnovatie

De Nederlandse Universiteit Twente ontwikkelt een geluidstestopstelling om geluidsmetingen heel nauwkeurig uit te kunnen voeren. Dit is van belang voor de ontwikkeling van stillere vliegtuigen, drones of elektrische luchttaxi's.

Trefwoorden: #drone, #innovatie, #luchthaven, #test, #UTwente, #verkeer

Lees verder

research

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.BE - UTwente heeft de eerste succesvolle geluidsmetingen uitgevoerd in samenwerking met het Nederlandse innovatiecluster voor onbemande systemen, geheten Space53.

Met behulp van een zogeheten microfoonantenne zijn de akoestische emissies van een drone gekwantificeerd tijdens verschillende vliegmanoeuvres.

Het meetsysteem kan het geluid kwantificeren en lokaliseren door akoestische afbeeldingen van het geproduceerde geluid te maken.

Daarnaast is het onbemande vliegtuig uitgerust met een experimenteel raamwerk, waarmee relevante vluchtparameters, zoals hoogte, snelheid en positie, gelijktijdig kunnen worden uitgelezen en gesynchroniseerd met de geluidsmetingen.

Dit raamwerk stelt de onderzoekers in staat om voorgeprogrammeerde vluchttrajecten en manoeuvres uit te voeren, wat de herhaalbaarheid van de geluidsmetingen aanzienlijk verbetert.

Mike Holsheimer, programmamanager Space53: “Dankzij dit soort nauwkeurige metingen kunnen we straks vliegroutes, hoogtes en snelheden aanpassen om geluidsoverlast tot een minimum te beperken.”

Marijn Sanders, universitair docent bij UTwente: “Twente Airport is de ideale testlocatie voor geluidsmetingen in het veld. De luchthaven is uniek vanwege het lage omgevingsgeluidsniveau en het beperkte vliegverkeer, wat nauwkeurige en uitgebreide testmogelijkheden biedt."

"Ook is er voldoende ruimte en flexibiliteit om experimentele innovaties te testen en waar nodig aan te passen als blijkt dat bepaalde vliegtuigontwerpen of configuraties teveel geluid produceren. Het mobiele meetsysteem is eenvoudig aan te passen en te optimaliseren, zodat herhaalde metingen kunnen worden uitgevoerd totdat de gewenste geluidsproductie is bereikt."

De innovaties in de onbemande luchtvaart en luchtrobotica volgen elkaar snel op. Elektrisch aangedreven onbemande vliegtuigen, die volledig autonoom opereren, vinden steeds bredere toepassingen in onder meer vrachtvervoer, objectverplaatsing, surveillance en noodhulpverlening.

Peter Bulckaert, luchtvaartconsulent Twente Airport: “Zowel in de ontwikkeling van onderdelen voor elektrische vliegtuigen als bij de manier van vliegen, valt wel nog wat te winnen op het gebied van geluidsreductie. Ook bij de maatschappelijke acceptatie van elektrisch vliegen geldt: 'hoe stiller hoe beter', dus is het voor vliegtuigbouwers belangrijk om de onderdelen en de manier van vliegen te kunnen optimaliseren.”